STER Advertentie
STER Advertentie

Waarom schelden met kanker als het anderen kan kwetsen?

Waarom schelden met kanker als het anderen kan kwetsen?

Dinsdag 25 september 2018 - 20:16 uur

'Sem had kanker: "Als ik mensen hoor schelden met kanker zeg ik er meestal wat van"'

Sommige mensen kijken niet een 'goede' film, maar een 'kankergoede' film. Het verbaast je daarom misschien niet dat kanker het meest gebruikte scheldwoord is. Waarom wordt deze ernstige ziekte gebruikt terwijl het mensen enorm kan kwetsen? Daar ging de show afgelopen zondag over in CritiX.

Sem zegt er wat van

Ingrid sprak in CritiX onder andere met Sem die zelf die op haar achttiende te horen kreeg dat ze kanker had. Ze is inmiddels clean, maar vindt het erg moeilijk als mensen om haar heen met kanker schelden. Ze zegt er ook vaak wat van, omdat het haar aan die zware periode doet denken.

Lees ook: Ex-kankerpatiënt Sem (22): "Kanker voel en zie je niet aankomen"

Woedeaanvallen

"Waarom zou je met kanker schelden als je weet dat je mensen kan kwetsen?" dat vraag FunX-luisteraar Nina zich af. Een andere luisteraar, Tjeu, kan daarover meepraten. Hij verloor zijn moeder op zijn tiende aan kanker en kreeg daarna woedeaanvallen als mensen met het woord kanker scholden. Hij heeft inmiddels genoeg van het corrigeren, omdat de helft van Nederland volgens hem het woord kanker gebruikt als scheldwoord.

'Zou je mensen moeten corrigeren wanneer zij met kanker schelden?'

Stoppen met schelden met kanker?

In de versnelde ronde was een van de vragen of een boete voor het schelden met kanker misschien de oplossing is. Ook vroeg Ingrid aan ons vaste CritiX-panellid Hazjir of hij nu wel minder zal gaan schelden met kanker, maar dat lijkt niet te gaan gebeuren: "Ik heb geen gevoeligheid bij het woord kanker. Het gaat mij er meer om wat het conflict is, dan de woorden die daarvoor gebruikt worden." Hazjir zegt dat hij een duidelijke lijn trekt tussen schelden met kanker en de ziekte zelf.

'Hazjir over schelden met kanker: "de bewustwording is er al, alleen de uitvoering niet"'

Gebruik jij kanker als scheldwoord?

Meld je aan voor het FunX TopiX panel en geef via je telefoon je mening over allerlei actuele onderwerpen. Jouw stem is belangrijk en die wil FunX laten horen aan de rest van Nederland!

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.39084-waarom-schelden-met-kanker-als-het-anderen-kan-kwetsen"}