STER Advertentie
STER Advertentie

Waarom zien we geen zwarte soldaten terug bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog?

Waarom zien we geen zwarte soldaten terug bij het herdenken van de Tweede Wereldoorlog?
De Correspondent

Donderdag 18 oktober 2018 - 10:41 uur

|

Door:

Milou

Elk jaar herdenken we de Tweede Wereldoorlog, de bijbehorende helden en slachtoffers. Ook in de filmwereld is het een veelgebruikt thema. Maar is het je wel eens opgevallen dat er bijna altijd alleen maar blanke gezichten te zien zijn bij het herdenken van deze oorlog?

Vergeten helden

Veel mensen weten niet dat er talloze Afro-Amerikaanse soldaten en bewoners uit de Nederlandse kolonies hebben geholpen om Nederland te bevrijden. Deze zijn echter niet terug te zien in films zoals Dunkirk en Saving Private Ryan. Naast dat hun aandeel vergeten wordt, werden ze bij terugkomst in een Amerika vol segregatie en racisme ook niet zo hartelijk ontvangen als de blanke soldaten. Ze werden door hun huidskleur als minderwaardig beschouwd en bedreigd, mishandeld of zelfs vermoord.

Waarom ontbreken deze helden in films en herdenkingen? De Correspondent schreef hier een artikel over in het kader van het project Verzwegen Geschiedenis.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noord-Afrika

In dit artikel ligt de nadruk op de Afro-Amerikaanse soldaten, maar er waren er ook velen afkomstig uit onder andere Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko. Zij vochten in het Franse leger en hebben ook meegestreden voor onze vrijheid.

Populair op FunX.nl

  • Merol heeft 'Geen Reet' en maakte daar een track over met Bokoesam

  • 10 tips om tijdens deze hitte wél fatsoenlijk te slapen

  • Rihanna haalt uit naar Trump met dit Fenty-item

  • Kickbokser Mohammed Jaraya woest nadat dokter wedstrijd heeft beëindigd

  • Dit is wat het nieuwe seizoen 'Temptation Island Vips' weer spannend moet maken

  • 'Vermiste' Caza is terecht, maar waar was hij?

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.funx.39347-waarom-zien-we-geen-zwarte-soldaten-terug-bij-herdenkingen-van-de-tweede-wereldoorlog"}