FunX

Edson Da Graça's comedyshow 'Wakker': fatoes breken over pijnlijke shit

foto: Edson Da Graça
  1. Newschevron right
  2. Edson Da Graça's comedyshow 'Wakker': fatoes breken over pijnlijke shit

"Ik blijf altijd fatoes breken zodat mensen niet bij die zachte kant komen, want die is kwetsbaar." Edson Da Graça ziet comedy als zijn therapie, want money voor een psycholoog ontbrak in de tijd dat het niet zo lekker met hem ging. Nu gaat het wel goed en is de presentator (Ridiculousness) en comedian er zelfs klaar voor om zijn persoonlijke pijnpunten - die voor jou misschien ook wel herkenbaar zijn - te switchen naar lachen, gieren en brullen in het theater met zijn eerste show Wakker. En dat is een droom die uitkomt. Zo vertelt hij aan Fernando in Start.

niet drijven, maar zwemmen

Hoewel de titel van zijn theatertour simpel is, is het toch veelzeggend. Met Wakker bedoelt Edson namelijk niet het ontwaken uit je slaap.

"Ik ben nu al wat ouder en ik heb heel veel dingen in mijn leven meegemaakt en altijd andere mensen en omstandigheden de schuld gegeven. Op een gegeven moment dacht ik nee man Ed, you are on the wheel. Jij moet gaan sturen. Je kan niet in het water liggen en gaan drijven. Je moet gaan zwemmen kill! Ik kwam er gewoon achter dat ik heel veel aan het drijven was met de golven mee. En toen dacht ik nee man, ik ga gewoon zwemmen daar waar ik naartoe wil.”

down en out

De tour van Edson heeft tien shows die verspreid zijn door het het hele land. Niet superlang dus. Maar wel super persoonlijk. Hij is de fatoeman die zijn masker eindelijk afzet. "Ik zat ooit in een depressie waarvan m'n ouders zelfs niet wisten dat ik down en out was. Ik was zelfs op dat punt van, als een vrachtwagen zou komen en hij zou me scheppen, dan zou ik denken van ja, whatever man, niemand gaat me missen." De boy zat diep in de schulden - lees: meer dan 35.000 euro - en had het gevoel dat hij geen kant op kon.

"Ik had geen money, ik zat in de schulden en ik was al m'n matties kwijt."

echt zijn

Waar Edson ook op mikt met zijn voorstelling: echt zijn en écht zijn. "Soms zit ik een half uur op mijn timeline te scrollen en dan denk ik, WTF ben ik aan het doen G?! Kijken naar mensen living their best life, ik word gewoon depressief. Ik wil ook gewoon op het strand liggen met m’n worstenbenen en een prosecco ernaast. Ik zit hier gewoon deurwaarders op te wachten, heeft niemand dat dan? En dan denk ik: Ed, je bent ook hypocriet, want dan kijk ik naar m’n eigen Instagram en doe ik er ook aan mee. Mensen zouden ook kunnen denken: Edje is living the life!"

Echt en wakker zijn dus. Bekijk de speellijst van de theatertour hier.

Ster advertentie
Ster advertentie