FunX

Black Achievement Special: "Trots op zwarte mensen die hun identiteit ownen"

  1. Newschevron right
  2. Black Achievement Special: "Trots op zwarte mensen die hun identiteit ownen"

Oktober = Black Achievement Month. De geschiedenis van de zwarte gemeenschap, hun rolmodellen en successen, worden in de spotlights gezet. Reden genoeg voor FunX om het extra aandacht te geven met een Black Achievement Special. Eva & Ingrid presenteerden de show gisteren en ontvingen niet alleen de initiatiefnemer van deze viral foto, Gershwin Bonevacia, en muzikant/sociaal ondernemer Gideon Everduim, maar bijvoorbeeld ook Akwasi.

akward

Hoewel de Black Achievement Month de zwarte community op een positieve manier uitdraagt en steeds meer zwarte jongeren zich bewust zijn van hun identiteit, is de buitenwereld vaak nog onwetend. Zeg je zwart, wit, donker of blank? En waarom wordt zwart altijd met iets negatiefs geassocieerd. Akwasi noemt het koloniale restjes en heeft zijn artiestennaam, Zwart Licht, ooit juist bedacht om dat tegen te gaan. "Daarom heb ik in 2008 ook gekozen voor een artiestennaam als Zwart Licht, zodat we alles wat zwart is in een goed daglicht kunnen plaatsen."

Ook schreef hij het boek Laten we het er maar niet over hebben, waarin de rapper het heeft over dagelijkse akward momenten. Waaronder het volgende:

"I am not your negro. Ik ben die gast niet. Ik ben niet wie je denkt, ik ben een mens. Ik ben die gast niet. Zie mij alsjeblieft als een man. En niet als een man van kleur. Kijk nu eens en zie nu eens een hand en niet als een hand van kleur. Ik ben een man. Yes sir, maar ook een leeuw. Dus ik kan rauw kijken. Laat mij niet in m'n hemd staan. Het is koud buiten. Ik kom hier vandaan en ik zal hier hoogstwaarschijnlijk gaan. I am not your negro, niet je neger, niet je nigga, noem mij liever bij mijn naam. Akwasi, met de A van Anton. Dus heb je nog een vraag, dan ben ik graag je man."

mensen poppen

Het 'zwart zijn', is iets om trots op te zijn. Daarom heeft Akwasi er geen bezwaar tegen als mensen hem zo noemen. "In essentie ben ik een donkerbruine meneer, maar ik heb ook vrede met zwart. Ik heb minder vrede met bijvoorbeeld neger, nigga en zwartjoekel. Het woord blank gebruik ik trouwens ook niet." Niet alle FunX-luisteraars waren het met Akwasi eens. Zo belde Marion in om te vertellen wat hem stoort. Hij heeft liever de woorden donker en blank in plaats van zwart en wit. Hoewel Akwasi het voor zichzelf allemaal heel duidelijk heeft, begrijpt hij wel dat mensen dit heel lastig vinden.

"Eigenlijk wil ik gewoon teruggaan in de tijd en een paar mensen poppen!"

own it!

Gelukkig is het met de toekomst van het zwarte bewustzijn goed gesteld. Zo vertelde Joy Wielkens, ambassadeur van de Black Achievement Month, aan Eva en Ingrid. Ze benadrukt dat er niet zoiets is als dé zwarte identiteit en dat iedereen dat voor zichzelf moet definiëren.

"Ik zie heel erg dat zwarte mensen in Nederland hun identiteit aan het ownen zijn en hoe ze dat de wereld inbrengen, maakt me trots." Het gaat dan niet om slechts mensen in de kunst, entertainment- en sportwereld, maar ook op andere vlakken, zoals de zakenwereld. "Het geeft me veel hoop voor de toekomst dat ze op een eigen manier zeggen: I am black en het is niet problematisch, maar ik ben het wel en het is onderdeel van mijn identiteit."

Ster advertentie
Ster advertentie