FunX

Heb jij last van het dode-billen-syndroom?

  1. Newschevron right
  2. Heb jij last van het dode-billen-syndroom?

Heb je wel eens gehoord van het dode-billen-syndroom? Wanneer je veel zit, bijvoorbeeld omdat je werkt achter een bureau of in de auto, kan het zomaar zijn dat dit op de loer ligt. Franca van Gezondheidsnet legde vanmorgen in Start met Fernando uit wat het syndroom inhoudt: "Eigenlijk is het niks anders dan een stijve kont." Door veel en lang te zitten, verkeren je billen in een soort ruststand en dit kan leiden tot evenwichtsproblemen of heup- en rugklachten.

Hoe kan je het voorkomen?

Franca vertelt dat deze klachten worden veroorzaakt omdat je onbewust uit andere delen van je lichaam kracht gaat halen en deze daardoor onnodig belast raken. Lang zitten is niet erg, als je maar regelmatig je spieren in beweging brengt. Het liefst elk half uur. Dit kan door even je benen te strekken of je billen samen te knijpen terwijl je zit. Heb je er echt last van? Zoek dan hulp bij een fysiotherapeut of personal trainer. Die helpt je je billen weer wakker te krijgen.

Heb jij er last van?

Vraag jij je nu ook af of je last hebt van dode billen? Volgens Franca kan je dit makkelijk testen. Ga staan en til je linkerbeen op met je knie naar voren. Zakken je bekken en je billen nu een beetje mee naar links? Dan kan het wijzen op het dode-billen-syndroom en is het tijd voor wat extra squats!

Ster advertentie
Ster advertentie