STER Advertentie
STER Advertentie

Mika was 17 toen ze haar moeder verloor: ''Je ontkomt niet aan Moederdag''

Mika was 17 toen ze haar moeder verloor: Je ontkomt niet aan Moederdag

Zondag 12 mei 2019 - 10:00 uur

|

Door:

Lola

Het is vandaag Moederdag: de dag waarop alle moeders in het zonnetje worden gezet. Dat is hartstikke mooi, maar heb je wel eens stilgestaan bij het feit dat Moederdag niet voor iedereen een leuke dag is? Voor mensen die hun moeder hebben verloren, kan het een pijnlijke dag zijn. De 19-jarige Mika is een van die mensen. Zij verloor haar moeder twee jaar geleden aan kanker.

Mika: "Geniet van je moeder nu ze er nog is!"

"Hey Mika. Het is heel heftig dat jij je moeder al op 17-jarige leeftijd verloren hebt. Wil je met ons delen wat er met je moeder is gebeurd?"

"Jazeker, in 2015 kreeg mijn moeder te horen dat ze borstkanker had. Ze onderging het hele traject en eind 2015 kreeg ze te horen dat de kanker weg was. In 2016 hebben we er daarom een heel leuk jaar van gemaakt. We hebben alles gedaan wat mijn moeder wilde. Zo zijn we bijvoorbeeld naar Curaçao en Amerika gegaan. Eind 2016 was het echter weer mis. Mijn moeder voelde dat er iets niet goed was en dwong de artsen een scan te maken. Ze had gelijk. Op vrijdag de dertiende in januari kregen we te horen dat ze ongeneeslijk ziek was."

"Dat moet heel heftig geweest zijn..."

"Ja, dan stort je leven toch wel in als je dat hoort. Ze onderging nog allerlei behandelingen, maar eind 2017 was ze er klaar mee en besloot ze euthanasie te plegenOp 31 december hebben we haar begraven, precies op de manier zoals ze in gedachte had. Ze wilde namelijk 'knallend het jaar uit'. Die avond hebben we vuurwerk afgestoken en toen ging mijn leven verder zonder moeder. Dat is wel zwaar hoor!"

"Dat is begrijpelijk. Kun je vertellen wat je moeder voor jou betekende?"

"Echt heel veel, wij hadden een bizarre band samen. Als ik bijvoorbeeld op vakantie was met een vriendin en ik voelde mij niet lekker, dan kreeg ik een appje van mijn moeder die vroeg wat er was. Wij hadden een soort lijntje, we voelden elkaar heel erg aan. Dat lijntje is eigenlijk nooit weggegaan, ik voel dat nog steeds! Ze is nog steeds bij me, ook al is dat nu niet meer fysiek." 

"Hoe ervaar je Moederdag?"

"Kut, ik probeer er niet te veel bij stil te staan, maar je ontkomt er niet aan."

"Is het voor jou ook confronterend om iedereen erover te horen praten?"

"Ja, de vader van een vriendinnetje van mij is ook overleden en zij had mij gezegd dat ik op dit soort dagen mijn telefoon uit moet zetten en er niet teveel bij moet stilstaan. Dat heb ik vorig jaar ook zoveel mogelijk proberen te doen, maar je ontkomt er niet aan. De reclames vind ik echt kut. Er waren laatst moederdagtompoezen in de winkel en die zagen er hartstikke leuk uit, maar ja die hoef ik dan niet meer. Ik kreeg laatst ook een e-mail met een moederdagactie. Ja, dat is gewoon niet leuk om te zien."

"Wat ga jij vandaag doen?"

"Ik zie net in mijn agenda dat ik sushi ga eten met een vriendinnetje. Verder ga ik denk ik chillen op de bank met mijn vader."

Populair op FunX.nl

  • Famke Louise verdenkt Pussycat Dolls van nadoen clip

  • Fabiola bij staredown Boxing Influencers: "Ik wil bloed zien bij Vonneke"

  • Gepeste Quaden (9) is geen 18-jarige oplichter

  • Influencer faket vakantie op Bali met foto's genomen in de IKEA

  • Chinees-Nederlandse Cindy (24) mishandeld in lift na 'klagen' over racistisch carnavalslied

  • Latifah weg bij haar label: "Ik ben een leider, geen volger"