FunX

Zo krijg je géén BKR-registratie voor je smartphone abonnement

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Zo krijg je géén BKR-registratie voor je smartphone abonnement

Heb jij al een BKR-registratie op je naam? Misschien weet je dat helemaal niet. En dat is ook begrijpelijk! Want daar moet je wel wat speurwerk voor doen. Een BKR-registratie krijg je zodra je bijvoorbeeld een lening afsluit. Dus ook je smartphone met abonnement kan jou een BKR-registratie opleveren. Maar moet jij je zorgen maken? En hoe zorg je ervoor dat je geen registratie krijgt? Josien Streurman, van Jongeren Informatie Punt Rotterdam, vertelde hier meer over in Start.

Wanneer krijg je een BKR-registratie?

First things first. Hoe werkt het? Al je leningen en kredieten worden door de BKR bijgehouden en opgeslagen. Geldt dat dan voor alle leningen? Josien vertelt dat alles boven de 250 euro doorgegeven moet worden aan de BKR. Als iemand je een lening aanbiedt die niet via de BKR gaat, dan kan dat alleen onder de 250 euro zijn.

Hoe erg is het?

Maar is het eigenlijk erg om een BKR-registratie te hebben? Josien: “Alleen als je er teveel hebt en als er codes achter je BKR-registratie staan waaruit blijkt dat je iets niet of heel slecht hebt afbetaald.” Het kan dan dus zo zijn dat je ergens anders geen nieuwe lening krijgt, omdat je negatief bekend staat bij het BKR. Maar no worries, zolang jij een lening netjes op tijd afbetaald, krijg je gewoon een positieve BKR-registratie.

Smartphone abonnement

Maar hoe zit het dan met zoiets simpels als het abonnement van jouw mobiele telefoon? Zodra je toestel boven de 250 euro kost, wordt jouw toestellening door je provider positief geregistreerd bij de BKR. Zolang jij altijd netjes op tijd betaalt, sta je positief bekend. Het gaat hier trouwens alleen om het toestel. Het deel van het abonnement dat gaat over internet, belminuten en sms’jes valt hier dus niet onder. Wanneer je provider je laatste termijnbetaling ontvangt, wordt de lening afgemeld. Let er wel op dat een registratie hoe dan ook vijf jaar zichtbaar blijft.

Maar ik wil helemaal niet geregistreerd worden

In dat geval kan je drie dingen doen. De eerste is de meest logische: je kiest gewoon een goedkoper toestel uit. Wil je toch de allernieuwste smartphone? Dan kan je je smartphone in één keer betalen. Is dat ook geen optie voor je? Dan kan je een hogere aanbetaling doen. Kost je gewilde smartphone bijvoorbeeld 500 euro? Als je een aanbetaling doet van 300 euro, blijft er nog 200 euro over. Dat bedrag betaal je dan in maandelijkse termijnen terug. Aangezien dat onder de 250 euro is, krijg je geen BKR-registratie. Zo easy is het!

Foute registratie

Stel dat je toestellening lager is dan 250 euro, maar je provider jou tóch registreert bij het BKR. Shit! Wat nu?! Blijf rustig. Adem in, adem uit. Het gaat waarschijnlijk om een foute registratie. Josien vertelt dat je dan gewoon contact op kan nemen met je provider met het verzoek om de registratie weg te halen.

BKR-registraties inzien

Oké, je bent van plan om bijvoorbeeld een grote lening aan te vragen. Is het dan mogelijk om eerst je BKR-registraties in te zien? Josien: ''Dat is heel erg makkelijk. […] Als je een bankpasje hebt, kan je gewoon inloggen bij de BKR.'' Dat is overigens gratis en nadat je alles hebt ingevuld zie je alle info meteen. Josien wijst er nog wel op dat je dat maar op één website moet doen, namelijk www.bkr.nl. Er zijn namelijk veel nepwebsites die er geld voor vragen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie