STER Advertentie
STER Advertentie

Dit is hoe het is om gay én dancehalldanser te zijn

Dit is hoe het is om gay én dancehalldanser te zijn
YouTube: SpiceOfficialYoutube

Vrijdag 9 augustus 2019 - 15:30 uur

|

Door:

Milou

Pullllll up! Als je wel eens op dancehallfeestjes te vinden bent, hoor je dit sowieso wel eens voorbijkomen. De dj stopt de track om hem vervolgens opnieuw te droppen zodat je extra hard kan losgaan. Toch? Volgens danser Shaquille betekent het echter iets heel anders: "Sommige mensen zeggen 'pull up', niet wetende dat het een 'pull up' van een geweer is dat dan naar een battie boy (homo) wordt gericht."

Homofobe dansstijl
Ehh, wat?! Shaquille, gay én dancehalldanser, vertelt dat dancehall een homofobe dansstijl en cultuur is. Dancehall komt oorspronkelijk uit Jamaica, waar homoseksualiteit niet geaccepteerd wordt. "We zitten hier in Nederland, in Europa, dus mensen die hier zijn weten het niet. We ervaren het ook niet zo. Ik heb er ook niet zo'n last van, maar ik ken wel mensen die daar heel schrikkerig van zijn."

Overigens is niet iedereen in de dancehallscene overtuigd van deze betekenis van 'pull up'. Volgens sommigen, waaronder DJ Jah, heeft de uitroep helemaal niks met homo's te maken: "Pull up back and come again. Het betekent dat de dj een track er voor de tweede ingooit."

Verbetering

Er zijn ook zeker artiesten die bewust bezig zijn met de situatie, zoals Shenseea en zelfs Spice, die eerst vaak homofobe teksten in haar tracks had. Shaquille vertelt dat de zangeres onlangs heeft opgetreden op het eerste homoseksuele feest in Parijs en daarbij op social media heeft laten weten al haar LHBTIQ+-fans te steunen. Dat ze twee LHBTIQ+-members in haar dansteam heeft zitten, heeft daar volgens hem zeker bij meegeholpen.

safeplace

Ook in Nederland wordt er gewerkt aan een veiligere dancehallscene. Zo danst Shaquille op Pon Di Pride: een dancehallfeest speciaal voor de LHBTIQ+-gemeenschap. "Voor mij is het een safeplace voor de dancehallscene in Nederland." Bij die feesten hoor je dus geen 'pull up': de dj's en mc's houden rekeningen met dit soort teksten.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
 

IEDEREEN IS WELKOM

Het is natuurlijk zonde om te vergeten waarom dancehall steeds populairder wordt, namelijk door de lekkere muziek waardoor het standaard losgaat op de dansvloer. Over veiligheid en de sfeer op dancehallfeestjes is ook DJ Jah heel duidelijk: "De vibe is altijd gezellig. Er zijn nooit vechtpartijen of steekpartijen. Er is zoveel entertainment, mensen hebben niet eens tijd om ruzie te maken. Iedereen is gewoon welkom."  

Populair op FunX.nl

  • Ayoub en Kes zingen prachtig duet in Arabisch in 'TVOH'

  • TVOH-kandidaat Richy uit woede op Facebook: "Lil Kleine is een slechte coach"

  • Meisje (14) installeert camera’s om mishandeling van haar vader te bewijzen

  • Belgische politie vindt wietplantage in een brug

  • Netflix verhoogt prijzen in Europa: Nederland wordt overgeslagen

  • Dit zijn de ergste complimenten die jullie ooit kregen