FunX

Kwart Nederlanders slaapt slecht: "We nemen slaap nog steeds niet serieus"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Kwart Nederlanders slaapt slecht: "We nemen slaap nog steeds niet serieus"

Bijna een kwart van de Nederlanders van 25 jaar en ouder heeft last van slaapproblemen. Dat is gebleken uit nieuwe cijfers van het CBS. Dat zijn dus ongeveer 2,9 miljoen Nederlanders! En veertig procent van de Nederlanders met slaapproblemen geeft aan hierdooroverdag slechter te functioneren. Sander belde in Start met slaapcoach Kees Kwakman om te vragen hoe dit komt en wat je kunt doen als je 's nachts geen oog dicht doet.

"We nemen slaap nog steeds niet serieus als derde onderdeel van ons leven naast gezond eten en voldoende bewegen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gevolgen

Niet goed kunnen slapen is niet alleen vervelend, het heeft ook serieuze gevolgen. Kees vertelt dat slecht slapen invloed heeft op je hersenen: je bent sneller vergeetachtig en ook je humeur kan er flink door verpest worden. Daarnaast kan een slechte nachtrust ook je spierkracht doen afnemen. Uit een analyse van het CBS is gebleken dat slaapproblemen vaak samengaan met langdurige aandoeningen, pijn en mentale klachten.

Chronische slapeloosheid

Iedereen slaapt wel eens slecht, maar wanneer kun je nou zeggen dat je echt last hebt van een slaapprobleem? Kees vertelt dat je kunt spreken van chronische slapeloosheid wanneer je in een periode van een maand minstens drie keer per week last hebt van slecht inslapen, 's nachts wakker worden of veel te vroeg ontwaken. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat dit vaker voorkomt bij arbeidsongeschikten dan bij werkenden.

"Regelmaat is belangrijk voor een goede nachtrust."

Slaap serieus nemen

Het aantal mensen met slaapproblemen is het afgelopen jaar met drie procent toegenomen. Kees vertelt: "We nemen slaap nog steeds niet serieus als derde onderdeel van ons leven naast gezond eten en voldoende bewegen." Het is volgens hem daarom belangrijk om serieus met je zogeheten slaapplan bezig te zijn. "Houd een constant slaapritme aan, drink liever niet te veel alcohol en probeer het blauwe licht van schermpjes te beperken."

Ster advertentie
Ster advertentie