STER Advertentie
STER Advertentie

Dit is waarom je in die rare Instagram-groepsgesprekken gegooid wordt

Dit is waarom je in die rare Instagram-groepsgesprekken gegooid wordt
Shutterstock

Woensdag 25 september 2019 - 09:16 uur

|

Door:

Milou

Word jij ook regelmatig in een groepsgesprek op Instagram gegooid waarvan je je afvraagt wat je daar in hemelsnaam mee moet? Vaak zijn het accounts met foto's van schaars geklede dames die je allerlei seksueel getinte berichtjes sturen. Wie zit hierachter? En waarom moeten ze jou hebben? Ethisch hacker Sanne Maasakkers gaf in 7/11 uitleg.

Wie zit erachter?

Sanne vertelt dat er waarschijnlijk geen echte mensen achter dit soort acties zitten (helaas, er ligt niet echt een vrouw in lingerie op je te wachten). "Dat zou wel heel veel veel werk zijn." Volgens Sanne zijn het bots: programmaatjes die dit soort taken automatisch uitvoeren.

Dit doen ze om geld te verdienen, door bijvoorbeeld potentiële klanten naar hun (porno)site te lokken. Maar het kan ook gaan om een tussenpartij, die geld verdient door mensen zich te laten aanmelden op zo'n schimmige website. Zij ontvangen dan van die website geld voor elke aanmelding die plaatsvindt via de verstuurde link.

Waarom jij?

Je vraagt je nu misschien lichtelijk paniekerig af wat je dan fout doet dat je in al die verzendlijsten terechtkomt. Het antwoord is simpel: Instagram gebruiken. "Als vindbaar bent op Instagram, ben je vindbaar voor dit soort berichten." Die bots pakken vaak gewoon volgers-lijsten van grote accounts of populaire hashtags. Dan heb je in één klap miljoenen actieve accounts te pakken, aldus Sanne.

'Ethisch hacker Sanne legt uit waarom je in rare Instagramgroepen gegooid wordt'

Wat kan je doen?

Er is dus helaas niks wat je kan doen om nooit meer in die rare dm-groepen te belanden behalve je account verwijderen. Je account op privé zetten heeft ook niet zoveel zin: de berichten komen dan gewoon in je berichtverzoeken te staan. Wel is het belangrijk om dit soort berichten en accounts altijd te blokkeren en te rapporteren. Zo help je Instagram om dit soort acties zo goed mogelijk op te sporen en tegen te houden.

Om deze Giphy te zien moet je toestemming geven voor social media cookies.

 

Populair op FunX.nl

  • Mislukte quarantaine-kapsels gaan viral

  • Dit vindt Ronald de Boer van zijn dochters relatie met Ronnie Flex

  • OM: 'JoeyAK goot kokend water in nek van ontvoerde vrouw'

  • Opnieuw een grote tegenslag voor Rumag

  • Sigaretten worden vanaf vandaag weer flink duurder

  • Memphis Depay onder vuur na foto met leeuwenwelpje