STER Advertentie
STER Advertentie

Hevien sliep als kind onder een boom en komt nu op voor kinderrechten

Hevien sliep als kind onder een boom en komt nu op voor kinderrechten

Woensdag 20 november 2019 - 12:25 uur

|

Door:

Francesco

Hevien verhuisde dertien keer in haar jeugd en heeft zelfs onder een boom moeten slapen, omdat zij en haar familie geen verblijfsvergunning hadden. Als ambassadrice van Defence for Children zet zij zich nu in voor kinderen die hetzelfde meemaken. Vandaag is het de Internationale Dag van de Rechten van het Kind en is Hevien bij het Europees Parlement in Brussel om te praten over de situatie waarin vluchtelingenkinderen zich bevinden. Ze vertelde er meer over in Start met Fernando.

'Hevien (21) sliep als kind onder een boom, verhuisde 13 keer en strijdt nu voor kinderrechten'

Onzekere jeugd

Hevien is zelf geboren in Nederland, maar had een onzekere jeugd doordat haar ouders vanuit Syrië gevlucht waren. Ze verhuisde dan ook naar dertien verschillende plekken en dat was een heavy tijd. "Je merkt als kind dat je ouders niet de regie van hun leven in handen hebben, dus ook niet die van jou als kind."

Slapen onder een boom

De situatie werd uiteindelijk zelfs zo erg dat Hevien en haar gezin geen recht meer op onderdak hadden in Nederland. Dit gebeurde allemaal toen Hevien zo'n acht jaar oud was. 

"Wij kenden geen mensen bij wie wij op de bank konden slapen, dus belandden wij in Den Haag onder een boom. Ik kan mij herinneren dat een dakloze man mijn ouders om geld vroeg, waarop mijn vier jaar jongere zusje antwoordde: 'Ja, maar meneer, wij zijn ook dakloos'. Die man had het helemaal niet verwacht dat ook een gezin in Nederland op straat kon komen te staan. Hij sprak ons heel veel moed in en dat is ons altijd bijgebleven." 

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Schadelijk

Doordat Hevien zoveel meemaakte in haar jeugd, wil zij zich nu inzetten voor kinderen die hetzelfde meemaken. Zo vertelt ze over hoe schadelijk het leven in een azc kan zijn voor een kind.

"Door het verhuizen bouw je geen netwerk op, omdat je vaak je vriendjes en vriendinnetjes, je school en klas moet achterlaten om weer helemaal opnieuw te beginnen. Dat is allemaal heel schadelijk voor het kind en daarom zou dit gewoon meteen moeten veranderen."

Kinderrechtenverdrag

Het Kinderrechtenverdrag bestaat vandaag precies dertig jaar en daarom is Hevien als ambassadrice van Defence for Children aanwezig bij het Europees Parlement in Brussel. Hevien: "We zijn hier met een groep ambassadeurs om met Europarlementariërs te spreken. Hier vertellen we wat er zou kunnen veranderen in het migratiebeleid. Het is natuurlijk heel mooi dat het Kinderrechtenverdrag dertig jaar bestaat, maar het wordt tijd dat deze rechten voor iedereen worden beschermd, dus ook voor kinderen zonder een verblijfsvergunning."

Populair op FunX.nl

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Dit bedrijf fixt een bijbaan voor je en betaalt je volledige studie

  • Boef en Numidia de DiXte met TikTok-tune 'Tout Est Bon'

  • Jason Derulo dropt nieuwe versie van 'Coño'

  • Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan

  • ME bereidt zich voor op komst duizend hooligans naar Utrecht