FunX

Tessel (21): "Voordat ik het wist, zat ik in een gewelddadige relatie"

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Tessel (21): "Voordat ik het wist, zat ik in een gewelddadige relatie"

Gevangen zitten in een relatie die zo toxic is dat het gevaarlijk en gewelddadig wordt? Misschien denk je al snel 'dat overkomt mij niet', maar toch komt het vaker voor dan je misschien zou denken. Uit een onderzoek van kennisinstituut Atria van vorig jaar blijkt dat één op de twee Nederlanders iemand kent die te maken heeft (gehad) met partnergeweld. Dat hoeft niet per se fysiek geweld te zijn, maar kan ook psychisch, seksueel of economisch zijn. Bijvoorbeeld wanneer je partner je bedreigt, manipuleert of bepaalt wat er met jouw geld gebeurt. De 21-jarige Tessel zat in zo'n gewelddadige relatie. In TopiX deelt ze haar verhaal.

"Ik zag mezelf helemaal niet als iemand die dat zou 'toelaten'."

Eng en gewelddadig

Tessel vertelt dat ze haar ex-vriend leerde kennen in het buitenland. Hij kwam vervolgens naar Amsterdam vanwege een nieuwe baan, maar moest daarvoor wel 'tijdelijk' bij Tessel intrekken. Dat 'tijdelijk' werden drie maanden. "Het werd al snel heel naar, gewelddadig en eigenlijk heel eng. Ik was zo geschrokken dat ik die drie maanden eigenlijk verstard in m'n eigen studentenkamer zat."

Overdonderd

Voor ze het wist, zat Tessel in een gewelddadige relatie. Omdat haar vriend altijd in haar buurt was, had ze amper de tijd om te beseffen wat er allemaal aan de hand was. "Er was altijd een dreiging van geweld." Ze was zo overdonderd, dat ze heel lang aan niemand iets vertelde. Ook schaamte speelde daarbij een rol. Ze was toch zo'n sterke vrouw? Hoe kon haar dat nou overkomen? "Ik zag mezelf helemaal niet als iemand die dat zou 'toelaten'."

Zwak en zielig

Uiteindelijk duurde het bij Tessel zo'n twee jaar totdat ze eindelijk haar verhaal durfde te delen. Deels omdat haar ex inmiddels terug naar Engeland is en geen Nederlands kan spreken of lezen.

Wat het volgens haar zo moeilijk maakt om dit soort situaties bespreekbaar te maken, is dat er een onrealistisch beeld bestaat van hoe een slachtoffer van huiselijk geweld eruitziet. Ze vertelt dat er vaak twee manieren zijn waarop mensen tegen haar aankijken als ze vertelt mishandeld te zijn door haar ex-vriend: "Aan de ene kant kijken mensen naar me alsof ik zwak en zielig ben. [...] Aan de andere kant heb ik het idee dat mensen vaak naar slachtoffers kijken met een soort van argwaan. Zo van: is dit wel echt gebeurd?"

Opnieuw slachtoffer

Na haar ex uit haar studio gezet te hebben, is Tessel er zeker van dat zo'n gevaarlijke relatie haar niet nog een keer gaat overkomen. Ze heeft veel research gedaan en schrijft zelfs haar scriptie over dit onderwerp. "Ik zie heel snel een rode vlag wanneer een potentiële partner iets laat zien dat niet gezond is." Het is overigens helemaal niet raar als het je wél een tweede keer overkomt:

"Het gebeurt vaak dat slachtoffers nog een keer slachtoffers worden, omdat ze bijvoorbeeld een slecht referentiekader hebben voor hoe een gezonde relatie eruit hoort te zien of omdat hun zelfvertrouwen zo laag is geworden, dat ze zich heel erg vastklampen aan iemand."

Lees hier Tessels hele verhaal

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat kun je doen ?

Het is goed om te onthouden dat het geweld van een (ex-)partner nooit jouw schuld is en dat het niks is om je voor te schamen. "Je moet weten dat het je niet hoeft te tekenen voor het leven. Het is iets dat je is overkomen en niet iets dat je hele identiteit overneemt", aldus Tessel.

Zit je zelf in een gewelddadige relatie? Je kunt altijd terecht bij je huisarts of de politie, maar ook Slachtoffer Wijzer kan je helpen met het zoeken naar de juiste hulp. Heb je vragen of vermoed je partnergeweld? Je kan anoniem bellen met professionals via Veilig Thuis.

Ster advertentie
Ster advertentie