STER Advertentie
STER Advertentie

"Vroeg je bed uit voor school is helemaal niet goed voor je"

Vrijdag 14 februari 2020 - 12:20 uur

|

Door:

Francesco

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gapend tijdens het eerste uur bij wiskunde: we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Hoe chill zou het zijn om gewoon later te beginnen? Nou, er is nog hoop! Volgens slaapexperts slapen middelbare scholieren namelijk te weinig en is het daarom beter om later te beginnen. Journalist Danny Simons van de NOS vertelde er meer over in Start met Fernando.

Biologische klok

Al rond 08.30 uur of zelfs 08.15 uur beginnen met het eerste uur op de middelbare school, is natuurlijk verschrikkelijk. Maar waarom blijkt het nu dan opeens slecht voor je te zijn? Danny sprak allerlei slaapexperts en wetenschappers die hem uitlegden dat het allemaal te maken heeft met onze biologische klok. "Als je op de middelbare school zit, ga je later slapen. Dat is niet per se omdat je dat zelf wilt, maar omdat je biologische klok pas rond 23.00 uur of zelfs later zegt dat je moet gaan slapen. Maar het ding is wel dat je weer vroeg op moet de volgende dag." Hierdoor bouw je uiteindelijk een slaaptekort op, waardoor je tijdens je eerste les nog steeds denkt aan je warme bedje. 

Om deze Giphy te zien moet je toestemming geven voor social media cookies.

Geen zonlicht

Dat is nog niet alles. Je kent het vast wel: heel vroeg op de fiets naar school op een nog donkere en koude winterochtend. Vreselijk! Dat is volgens wetenschappers ook niet goed, omdat je geen zonlicht meepakt. Danny: "En dat is toch best wel belangrijk als je je ook fit wilt voelen op school." Maar wat is dan wel de perfecte tijd om te beginnen? Volgens Danny zeggen experts dat een half uur later beginnen al zinvol en nuttig kan zijn. 

Later beginnen = later uit?

Nu denk je misschien: ja, maar als ik later begin, moet ik zeker ook later naar huis. Daar gaat je voetbaltraining of muziekles! Veel scholen zijn daar inderdaad bang voor, maar Danny sprak met een school in Hellevoetsluis die een oplossing wist te vinden: "Zij beginnen om 09.00 uur en hebben de lesuren korter gemaakt, waardoor de leerlingen alsnog niet tot 17.00 uur op school zitten." Om te voldoen aan het verplichte aantal uren van de overheid, heeft de school ook een creatieve oplossing gevonden. "Zij hebben wat bijlesuurtjes ingevoerd waar je niet verplicht naartoe hoeft, maar die uren laten ze wel meetellen waardoor ze alsnog aan het aantal uur komen." Tenslotte vertelt Danny dat scholen zelf bepalen hoe laat scholieren moeten beginnen. Misschien kan je het dus alvast voorleggen aan je schooldirecteur.

Populair op FunX.nl

  • Archie zat 36 jaar onterecht vast en blaast nu 'America's Got Talent' omver

  • Jennifer Lopez maakt Jimmy Fallon af in TikTok Challenge

  • Filterverslaving: naar de cosmetische chirurg om op je favoriete filter te lijken

  • Cafés en terrassen mogen 1 juni om 12 uur open

  • Cardi B is een kleurrijke nieuwe tatoeage rijker waar tientallen uren aan is gewerkt

  • Drake maakt statement na uitspraak over Kylie Jenner als zijn ‘side piece’ in gelekte track