STER Advertentie
STER Advertentie

Elisabetta's identiteit werd gestolen: "Ik vecht voor gerechtigheid"

Elisabettas identiteit werd gestolen: "Ik vecht voor gerechtigheid"
YouTube: Elisabetta Ageiwaa

Donderdag 12 maart 2020 - 09:35 uur

|

Door:

Elize

De 28-jarige filmmaker Elisabetta Agyeiwaa is bezig met een film over haar eigen leven. Ze heeft namelijk een nogal bijzonder verhaal: haar identiteit werd gestolen. Er lopen nu twee mensen rond die claimen Elisabetta te zijn. De ene persoon staat in het systeem, de echte Elisabetta niet.  

"Ik heb geen toegang tot mijn eigen identiteit" - Elisabetta

Moeder

Het was haar eigen moeder die Elisabetta's identiteit doorverkocht toen ze nog klein was. Waarom ze dat deed? "Dat is de vraag die bij mij mijn hele leven oppopt, maar ik denk persoonlijk voor het geld", vertelt Elisabetta in Jouw Stad aan Tannaz. "Het zal wel een eenmalige deal geweest zijn die haar toen goed uitkwam."

Problemen
Elisabetta heeft momenteel een verblijfsvergunning waar 'identiteit onbekend' op staat. Haar moeder kreeg twee kinderen die nu beiden op één geboorteakte staan. "Eentje heeft alle rechten en ik ben daardoor zelf buitenspel gezet." Hierdoor loopt ze tegen veel problemen aan. "Ik heb een bijvoorbeeld een hele goede relatie, maar ik kan niet trouwen met mijn vriend. Ik kan geen huis kopen en ik heb geen recht op pensioen", legt ze uit. 

"Hier in Europa heb je je Europese rechten als burger heel hard nodig om je te kunnen ontwikkelen."

Film
Elisabetta vertelt best luchtig over haar heftige verhaal. Hoe dat komt? "Ik ben gewoon een held, ik ben een strijder", vertelt ze. "Ik vecht voor gerechtigheid." 

Die gerechtigheid wil ze bereiken door het maken van haar eigen film over persoonsverwisseling. Volgens Elisabetta is het in de Afrikaanse community een veel voorkomend probleem dat mensen niet met de juiste identiteit leven. Dat wil ze bespreekbaar maken: "Het is een groot taboe in mijn eigen Afrikaanse gemeenschap. Er wordt niet over gesproken." 

25 years in de shadow

Elisabetta maakte in 2017 al een korte film over haar verhaal. 25 Years in the Shadow is een voorproefje van de lange documentaire Ik leef, maar ik besta niet waar ze nu aan werkt.

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • EOTB-Yasmine deelt heftige beelden na zware mishandeling

  • Rotterdammer (19) omgekomen na steekpartij in Scheveningen

  • Mounir (18) werd op straat gezet door familie omdat hij homo is

  • Is dropshipping oplichting? "Ik kreeg bedreigingen en mensen aan m'n deur"

  • #GerechtigheidVoorBas: mensen vragen aandacht voor neergeschoten Bas (24) in Amsterdam

  • Ophef: Trolls-pop maakt 'seksueel geluid' bij indrukken 'vagina-knop'