FunX

Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?

foto: Shutterstock
  1. Newschevron right
  2. Wanneer komt er een vaccin tegen het coronavirus?

Het coronavirus heeft al aan duizenden mensen het leven gekost. Er werden gisteren al nieuwe maatregelen bekendgemaakt, maar er heerst nog steeds veel onduidelijkheid over het virus. Het is te hopen dat hier zo snel mogelijk een vaccin tegen wordt ontwikkeld. Viroloog Byron Martina vertelde in Start met Fernando meer over het virus en wanneer we een vaccin zouden kunnen verwachten.

Zomer

Volgens Martina zal het virus blijven bestaan, maar is er goede hoop dat het in de zomermaanden afvlakt. "Het virus kan waarschijnlijk minder goed tegen hogere temperaturen en lagere luchtvochtigheid. Dat is gebaseerd op wat wij weten van andere luchtweginfectievirussen." De verspreiding zal minder snel gaan, maar Martina verwacht dat het in de herfst weer terugkomt. "Dat zou met name kunnen gebeuren als het virus actief blijft in het zuidelijk halfrond."

Vaccin

Wacht even. Holy shit! Gaat het daarna weer terugkomen? Moet er dan niet zo snel mogelijk een vaccin gaan komen? Martina legt uit dat de wetenschap in de afgelopen jaren veel heeft geïnvesteerd in het voorbereid zijn op dit soort situaties. Hij legt uit dat er, theoretisch gezien, heel snel binnen twee tot vier weken een vaccin gemaakt kan worden. Maar dit is al sinds januari bezig, dus waarom is het er dan nog niet? Martina: "Het moet getest worden, want het moet wel veilig zijn voordat het gebruikt wordt in de mens. Dat duurt even. In het gunstigste geval denk ik dat we binnen anderhalf tot twee jaar een vaccin zouden kunnen hebben."

Zo lang nog?!

Anderhalf tot twee jaar? Worden we tot die tijd dan maar aan ons lot overgelaten? Volgens Martina wordt er op dit moment geëxperimenteerd met medicijnen waarvan de veiligheid en werking al bekend is, zoals tegen hiv en het ebolavirus.

"Dit is natuurlijk de snelste route naar succes. Er wordt gekeken of deze medicijnen ook actief zijn tegen het coronavirus en er zijn aanwijzingen dat er een aantal medicijnen zijn die waarschijnlijk kunnen werken, zoals die tegen malaria. Nu moet het getest worden in een wat grotere patiëntenpopulatie om zeker te weten dat het werkt. Als dat zo is, hebben we in ieder geval iets om mee te werken."

Ster advertentie
Ster advertentie