STER Advertentie
STER Advertentie

Miriam werkt op de IC: "Als je ziet wat hier gebeurt, ren je schreeuwend weg"

Miriam werkt op de IC: "Als je ziet wat hier gebeurt, ren je schreeuwend weg"
Shutterstock

Dinsdag 31 maart 2020 - 15:03 uur

|

Door:

Francesco

Anderhalve meter afstand houden. Het werd een aantal dagen geleden duidelijk hoe moeilijk die regel nog steeds is voor veel mensen in Nederland. Miriam werkt op een intensive care-afdeling in Utrecht en wilde in Start met Fernando duidelijk maken hoe erg het probleem rondom het coronavirus is.

HARTVERSCHEUREND

Waar Miriam het meest van schrikt in deze periode, is de hoeveelheid mensen die binnenkomen met klachten en symptomen van het coronavirus. Ze is ervan overtuigd dat mensen er te makkelijk over denken. Daarom wil ze het liefst dat er meer beelden getoond worden van de ernstige situaties op de IC-afdelingen. 

"Als mensen in Nederland zouden zien wat er zich afspeelt op de IC, dan zouden ze schreeuwend wegrennen. Hoe mensen daar levenloos liggen en vechten voor hun leven en hoe jij voor die patiënten zorgt met de vraag of ze het gaan redden. Dat is hartverscheurend. [...] Veel mensen denken echt dat het maar een griepje is of maken zich er niet zo druk om. [...] Ook al overkomt het jou niet, je besmet wel je omgeving zonder dat je het doorhebt."

Lees ook: Coronapatiënten krijgen antistoffen van ex-coronapatiënten

AUTOMATISCHE PILOOT

Bang om het coronavirus te krijgen, is Miriam niet per se. Het helpen van haar patiënten staat voor haar op nummer één en komt voor alles. "Tuurlijk, je doet je beschermende kleding aan en bent extra alert dat je niet besmet raakt. Voor de rest ben je gewoon bezig om mensen te helpen, het gaat als een automatische piloot. Ik ben ook niet bang, het is bij ons vooral de vraag wanneer we het krijgen, niet of we het gaan krijgen."

DUBBELE DIENSTEN

Doordat collega's van Miriam ook ziek werden, ontstond er op een gegeven moment een personeelstekort. Dat betekent dubbele diensten, soms wel zeventig uur per week werken en vaak slapen in het ziekenhuis.

"Je bent een team en gaat gewoon door. Als je die zieke patiënten ziet krijg je toch weer nieuwe krachten om gewoon voor hen te blijven vechten. Dat zou je andersom ook willen en het is je plicht."

200325 rijksoverheid.nl inzet 830x3201

Afbeelding: Rijksoverheid

Populair op FunX.nl

  • 'Lionel Messi stopt bij FC Barcelona'

  • Boef en Numidia de DiXte met TikTok-tune 'Tout Est Bon'

  • Dit bedrijf fixt een bijbaan voor je en betaalt je volledige studie

  • Politie waarschuwt voor Purple Lean: 'Begin er niet aan!'

  • Kanye West gaat in 2020 voor het Amerikaanse presidentschap

  • Défano Holwijn legt in BLM-class uit waarom het woord 'halfbloedje' niet meer kan