STER Advertentie
STER Advertentie

Isabella heeft trichotillomanie en trekt haar haar uit: "Ik heb geen wimpers meer"

Isabella heeft trichotillomanie en trekt haar haar uit: "Ik heb geen wimpers meer"
Instagram: Isabellaelizabethkunst

Woensdag 20 mei 2020 - 14:35 uur

|

Door:

Elize

Isabella kan niet stoppen met het eruit trekken van haar wimpers en wenkbrauwen. Ze kampt met trichotillomanie (TTM). Aan Fernando vertelt ze hoe het is om hiermee te leven.

Stress

Ongeveer 1 tot 3 procent van de Nederlanders heeft trichotillomanie: een onbedwingbare neiging om je haren eruit te trekken. Isabella is een van die mensen. Bij haar blijft het eruit trekken van haar haar beperkt tot haar wimpers en wenkbrauwen. 

"Eigenlijk begon het met stress", vertelt ze in Start met Fernando. "Toen ik een jaar of tien was, kreeg mijn zusje leukemie. Doordat het heel erg  moeilijk was thuis moest ik mijn irritatie of stress kwijt, dus ging ik dat maar doen."

Lees ook: Waarom ‘onschuldige’ angsten wél serieus genomen moeten worden

Blijven plukken

Omdat Isabella al haar wimpers en wenkbrauwen eruit heeft geplukt - en blijft plukken - heeft ze daar geen haren meer over. "Ze groeien gewoon terug, maar als ik een haartje zie moet ik het er voor mijn gevoel weer uithalen." Je zou denken dat het een pijnlijke bezigheid is om continu je haren eruit te trekken, maar in Isabella's geval is dat niet zo. "Het doet eigenlijk geen pijn meer." 

Ophouden

Misschien denk je: hou gewoon op en blijf van je haren af, maar zo makkelijk gaat dat niet. "Ik heb niet per se een bepaald gevoel als ik ze eruit trek, maar wel als ik dat niet doe", legt Isabella uit. "Dan word ik heel nerveus." Dat vervelende gevoel gaat alleen maar weg als alle haartjes er weer uit geplukt zijn. "Dan word ik weer rustig."

Isabelle heeft meerdere psychologen bezocht en therapieën gevolgd, maar dat heeft haar tot nu toe nog niet geholpen om van haar haar af te blijven. "Er zijn veel manieren om er vanaf te komen, maar ik weet nog niet wat bij mij past."

 

Populair op FunX.nl

  • Heftige beelden van bruidsshoot tijdens explosie Beiroet

  • Tim Hofman en QuinsDing woedend op Diana Gabriels in nieuwe #BOOS

  • Rutte: Strengere regels voor horeca door opmars virus

  • Gemeentes roepen op: kom níet naar het strand

  • Ruim anderhalve ton opgehaald voor Poolse man die omkwam bij reddingsactie

  • Hoe een K3-song viraal gaat als de drilltrack '3K' van Gofast, Barbersoess en Chiraqxel