STER Advertentie
STER Advertentie

De broer van Tomy Holten doet zijn verhaal

De broer van Tomy Holten doet zijn verhaal

Maandag 8 juni 2020 - 10:45 uur

|

Door:

Elize

Op dit moment spreken zich wereldwijd miljoenen mensen zich uit over racisme, discriminatie en buitensporig politiegeweld. Ook in Nederland hebben we hiermee te maken. Op 14 maart overleed Tomy Holten na een hardhandige aanhouding. De broer van Tomy deed afgelopen weekend zijn verhaal in FunX Fresh. 

Lees ook: Tomy Holten overleed een uur na arrestatie: waarom hoorden we hier zo weinig over?

Demonstraties

"Ik zie geen verschil in wat er in Nederland en de VS gebeurt met betrekking tot zinloos, zonder doel, onnodig politiegeweld", zegt de broer van Tomy., die vanwege privacy niet zijn naam wil noemen. Hij vindt het daarom mooi om te zien dat er ook in Nederland zoveel gedemonstreerd wordt. "Ik was ook op de dam aanwezig en dat doet mij heel goed", vertelt hij. "Dat de hele dam vol zit met mensen die allemaal zeggen: 'Dit kan niet langer meer'."

Geweld

De broer van Tomy zoekt nog steeds naar antwoorden over de dood van Tomy. Voor hem is er nog veel onduidelijk. "Op het moment dat mensen mij niet kunnen vertellen waar mijn broer is overleden, dan gaan bij mij alarmbellen rinkelen." 

"Ik heb wel drie advocaten ingeschakeld om bij mijn broer te kunnen komen", vertelt de broer van Tomy. "Eerst wordt het lichaam door de rijksrecherche, door de politie, in beslag genomen. Als een goed. En vervolgens gaan zij daar een onafhankelijk onderzoek laten plaatsvinden." Toen hij eindelijk zijn broer mocht zien, viel hem meteen dat zijn broer een dikke, blauwe bult bij zijn slaap had.  

De broer van Tomy doet er alles aan om erachter te komen wat er precies is gebeurd. "Omdat ik niet wist wat er aan de hand was, ben ik zelf op onderzoek uitgegaan." De broer van Tomy is ook naar de supermarkt gegaan waar het incident plaatsvond. "Gewoon om te vragen van: wat is hier eigenlijk aan de hand. Wat is hier gebeurd?" 

De rijksrecherche onderzoekt momenteel of er disproportioneel veel geweld is gebruikt bij de aanhouding en of dat heeft geleid tot zijn dood. 

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Populair op FunX.nl

  • Derde kindje van Chrissy Teigen en John Legend vlak na geboorte overleden

  • Bikini-foto Kylie Jenner resulteert in 48.000 nieuw geregistreerde stemmers

  • 'Nicki Minaj bevallen van eerste kindje'

  • Auto Famke Louise kapot getrapt na 'Jinek': "Ik moest ook met twee bodyguards over straat"

  • Blacka wordt komende donderdag vrijgelaten uit gevangenis

  • Sudanees vluchtelingenkoppel belandt in gestoord horrorhuis in Netflix-film 'HIS HOUSE'