FunX

Raechel (18): "Ik ga mijn studie inzetten om te strijden tegen ongelijkheid"

  1. Newschevron right
  2. Raechel (18): "Ik ga mijn studie inzetten om te strijden tegen ongelijkheid"

"Ik ken blacka’s die studeren om je straks te komen pakken." Het is een line van Akwasi die de 18-jarige Raechel inspireerde om haar studie in te zetten voor een verandering in de samenleving op het gebied van racisme en ongelijkheid. Raechel behaalde haar vwo-diploma en heeft haar toekomstplan al helemaal uitgestippeld. Daar vertelde ze meer over in Start met Fernando.

Raechel (18): "Ik ga mijn studie inzetten om te strijden tegen ongelijkheid"

Criminologie en rechten

Aankomend schooljaar gaat Raechel criminologie studeren, waarna zij het jaar daarop van plan is om ook een rechtenstudie te gaan volgen. Door middel van allerlei onderzoeken, wil Raechel haar steentje bijdragen aan de strijd tegen ongelijkheid. "Dat wil ik doen door decriminalisering te onderzoeken. Dat houdt in dat ik het criminaliteitsbeeld, dat nu bestaat onder mensen die geen Nederlandse achtergrond hebben, wil verhelpen. Zo wil ik kijken hoe achterstandswijken criminaliteit in stand houden, hoe het zit met groepsgedrag en welke factoren bepalen dat iemand in de criminaliteit belandt. Daarmee wil ik laten zien dat het helemaal niet met afkomst te maken heeft, maar dat het door andere dingen in stand wordt gehouden. Ook wil ik laten zien dat etnisch profileren negatieve effecten heeft en het politiesysteem onder de loep nemen om te laten zien dat er ook binnen de politie heel veel racisme is."

'Het heeft effect op iedereen'

Raechels focus op haar toekomst en het feit dat zij op jonge leeftijd al heel bewust bezig is met verandering, zorgt voor veel positieve reacties van haar omgeving. Zo kreeg ze onder meer ook mooie reacties van klasgenoten waarvan zij het totaal niet verwachtte. Toch zijn er ook nog steeds mensen die niet veel voelen voor haar toekomstplannen. "Ik heb natuurlijk ook een aantal negatieve reacties gehad van mensen die het probleem ontkennen of zeggen dat ik me er te veel mee bezig houd en een probleem creëer dat er helemaal niet is. Ook zijn er een aantal mensen die nog steeds wegkijken en zich nog steeds niet willen bemoeien met wat er op dit moment speelt, omdat ze vinden dat het hen niet aangaat. Dat is natuurlijk niet waar, want het is een probleem dat leeft in de samenleving en effect heeft op iedereen."

Toekomst in de politiek

Ondanks de meningen van mensen die het niet met haar eens zijn, blijft Raechel positief en ziet zij de toekomst niet somber in. Zo heeft ze er alle vertrouwen in dat de jongere generatie van nu voor een verandering kan zorgen in de samenleving wat betreft onderwerpen als ongelijkheid en racisme. "Als ik kijk naar de afgelopen protesten, dan is het aandeel van de jongeren ontzettend groot. Ik merk ook dat jongeren steeds meer durven op te staan en steeds meer beseffen dat ze een stem hebben die zij kunnen gebruiken."

Zelf ziet Raechel, behalve onderzoek doen, ooit nog een toekomst voor zichzelf in de politiek. Zo vindt zij dat er op dit moment te weinig diversiteit is in de Tweede Kamer en dat het daardoor geen goede afspiegeling is van de samenleving. "Als ik de Tweede Kamer zie, denk ik: waarom zie ik niemand die op mij lijkt? Er zijn zoveel mensen zoals ik in Nederland, waarom zie ik dat niet terug in de Tweede Kamer?"

Schoolsysteem

Onlangs sloot Fernando zich als ambassadeur aan van een petitie die gestart werd door drie vriendinnen om onderwerpen als racisme verplicht te behandelen op school. Ook Raechel ondertekende de petitie. Zij vindt dat het kan bijdragen aan een positieve verandering in het Nederlandse schoolsysteem.

"Ik vind dat scholen nu best wel gefocust zijn op het westerse en dat het onderwijs sowieso te weinig persoonlijkheid en karakter heeft. [...] Bij vakken als maatschappijleer zou er veel meer aandacht besteed kunnen worden aan de diversiteit in de samenleving en hoe we daarmee, met elkaar, omgaan. Bij geschiedenis zou er veel meer aandacht moeten komen voor de totale geschiedenis van Nederland. Zo moeten niet alleen de heldhaftige punten van Nederland besproken worden. Er moet natuurlijk ook aandacht zijn voor de slechte dingen die Nederland heeft gedaan in het verleden.

Ook bij vakken als filosofie wordt er eigenlijk heel weinig aandacht besteed aan de oosterse of Afrikaanse filosofie. Er wordt heel veel aandacht besteed aan de westerse filosofie. Dat is zonde, want het is een vak waarbij je leert om je perspectief te verbreden. Het is jammer als je je alleen focust op het westerse perspectief, alsof dat het belangrijkste perspectief is."

GENOEG IS GENOEG

Elk verhaal over institutioneel racisme, etnisch profileren, politiegeweld of raciale ongelijkheid is er één te veel. Hoewel we het bij FunX zo graag anders zouden zien, is het nog steeds nodig om te zeggen: genoeg is genoeg! Andere verhalen over deze thema's lees je terug op FunX.nl/genoegisgenoeg.

Ster advertentie
Ster advertentie