FunX

Waarschuwing voor terugkeer van 'zelfmoordspel' Blue Whale Challenge

foto: Politie
  1. Newschevron right
  2. Waarschuwing voor terugkeer van 'zelfmoordspel' Blue Whale Challenge

De Blue Whale Challenge was in 2017 een van de meest afschuwelijke challenges die rondging op social media. Inmiddels lijkt de challenge weer terug te zijn in Nederland. Het is een challenge waarbij jongeren vijftig opdrachten krijgen die steeds gevaarlijker worden en uiteindelijk leiden tot zelfmoord! Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media vertelde er meer over in Start met Fernando.

Begonnen in Rusland

Justine legt uit dat de challenge ooit in Rusland is ontstaan op social media. Daar kwam een man in contact met een groep meisjes die als suïcidaal waren. De man duwde de meisjes stapje voor stapje steeds verder over de rand, waarna zij uiteindelijk zelfmoord pleegden. "Het is wel belangrijk om te weten dat tieners in Rusland veel vaker zelfmoord plegen dan bij ons. Er is weinig aandacht om ze te helpen."

Nieuwe versie

Inmiddels zijn we drie jaar verder en duikt de challenge weer overal op. Ene Jonathan Galindo, een fictief karakter die een creepy hondenmasker draagt, probeert nu via Twitter, Instagram en TikTok jongeren aan te zetten om mee te doen aan de challenge.

Volgens Justine heeft het onder andere te maken met de zomervakantie. "We zien aan het begin van de zomer altijd een enorme hoeveelheid challenges opkomen. Mensen gaan zich vervelen en hebben meer tijd." Het probleem is volgens Justine dat er niet alleen een persoon achter zit, maar veel meer mensen. Zo zijn er op social media talloze accounts te vinden die de naam 'Jonathan Galindo' of 'Blue Whale Challenge' overnemen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Wat te doen bij een vreemd verzoek

De politie deelde een bericht met de foto van het fictieve karakter dat Jonathan Galindo moet voorstellen. Daarbij werden een aantal aandachtspunten gemeld die belangrijk zijn voor kinderen als zij een verzoek krijgen van een van deze accounts:

- Mocht je een uitnodiging ontvangen van een account dat vreemde verzoeken doet blokkeer deze persoon;

- Maak een printscreen van het account;

- Rapporteer het account;

- Mochten er bedreigingen worden geuit door dit account meld dit bij de politie;

- Vertel het je ouders of volwassen persoon die je vertrouwt.

Afpersingen

Vaak worden kinderen ook op verschillende manier afgeperst en bang gemaakt door de personen achter deze accounts. "Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. DIT IS NIET ZO. Als jij geen persoonlijke informatie geeft kunnen zij hier ook niet achterkomen", verduidelijkt de politie.

Gaat het om een noodgeval? Twijfel dan niet om 112 te bellen. Bij alle andere gevallen kan het niet-spoedeisende hulpnummer van de politie (0900-8844) gebeld worden. Ook kan je bij het dichtstbijzijnde politiebureau altijd vragen naar de wijk- of jeugdagent.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

ZELFMOORDPREVENTIE

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.

Ster advertentie
Ster advertentie