FunX

Nochtli over eenzaamheid op sociale media: "Ik herkende mij niet in wat ik online zag"

foto: Instagram: nochtlii
  1. Newschevron right
  2. Nochtli over eenzaamheid op sociale media: "Ik herkende mij niet in wat ik online zag"

Waarschijnlijk is 3 tot 10 procent van de jongeren wereldwijd chronisch eenzaam. De coronacrisis doet daar nog eens een schepje bovenop. Meer dan de helft van de jongeren tot 25 jaar voelen zich namelijk meer eenzaam dan voor de crisis, dat blijkt uit onderzoek van I&O Research. Vandaag begint de Week tegen Eenzaamheid en model slash content creator slash dancing queen Nochtli Peralta Alvarez vertelt waarom het juist nu belangrijk is om dit onderwerp bespreekbaar te maken.

Open en eerlijk

Wie Nochtli's Instagram en YouTube de afgelopen periode in de gaten heeft gehouden, ziet nu even een andere kant van haar leven. Ze is vooral open over het feit dat ze lange tijd last had van paniekaanvallen en dat ze sinds anderhalve maand therapieën volgt. Nochtli zegt dat ze het taboe op het zoeken van professionele hulp wil doorbreken, maar dat ging niet helemaal vanzelf.

"Moet ik dan altijd in die happy bubble blijven op social media over hoe geweldig ik me voel? Want dat ben ik niet"

"Ik was in het begin heel erg bezig met wat mensen van mij zouden vinden als ik hierover zou beginnen. Sociale media hebben mij ontzettend veel gebracht, maar de balans was lange tijd zoek. Sinds het nieuwe algoritme bepaalt Instagram of je bovenaan komt te staan op basis van je app-activiteit. Dat is zo'n mindfuck, want Instagram is mijn werk, maar voor mij tegelijkertijd ook persoonlijk. Dus toen ik een tijd niet goed in mijn vel zat en ik geen goede content meer kon maken, wist ik niet wat ik moest doen. Moet ik dan altijd in die happy bubble blijven op social media over hoe geweldig ik me voel? Want zo voel ik me niet. En ik vind het belangrijk om mijn Instagramkanaal niet alleen als business te zien, maar het juist gebruiken als een plek voor inspiratie. Ik wil dan heel open en eerlijk kunnen zijn."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer eenzaam door social media

Hoewel social media is ontwikkeld om mensen samen te brengen, kan het juist eenzaamheid in de hand werken. De Universiteit van Pittsburgh concludeerde in een onderzoek dat hoe meer uren je op sociale media doorbrengt, hoe groter de kans is dat jij je eenzaam voelt.

"Je moet niet vergeten dat er op instagram slechts highlights staan. Je gaat geen foto posten dat je een potje aan het janken bent"

Nochtli: "Ik kan me heel goed voorstellen dat het eenzaam kan voelen als je constant ziet dat andere mensen bij de leukste feestjes en op de mooiste vakanties zijn", legt Nochtli uit. "Je moet alleen niet vergeten dat het slechts highlights zijn. Je gaat geen foto posten dat je een potje aan het janken bent. Ik snap dat als je niet lekker in je vel zit of als je minder vrienden hebt, jij je daardoor eenzamer kunt gaan voelen."

Zelf geeft Nochtli aan dat ze zich niet op deze manier eenzaam heeft gevoeld, maar dat ze zich lang niet herkende in wat ze op sociale media zag. "Ik voelde me alleen in mijn gevoel als ik door mijn Instagram scrolde, want ik zag niemand waar ik me aan kon relateren. Ik dacht: wat heb ik hieraan? Het doet me niks goeds ofzo. Ik dacht dat er niemand anders was die zich voelde zoals ik."

"Als zij het kan, kan ik het ook"

Maar sinds Nochtli openheid van zaken heeft gegeven, komen er voornamelijk positieve reacties binnen van volgers én bn'ers. "Ik kreeg veel berichten in mijn DM: 'Thanks Nos, ik ben zo blij dat je dit online hebt gezet, want ik heb hetzelfde, maar ik heb er nooit over durven praten.' Dat vind ik fijn en had ik eerder willen weten. Het mooie is dat mensen gaan denken: als zij naar therapie gaat, dan kan ik het ook. Als ik mensen op die manier kan helpen door mij open te stellen op sociale media, dan doe ik dat."

Tips en tricks tegen eenzaamheid

Ondanks dat je veel mensen om je heen kunt hebben, zowel in het echte leven als online, kun je je nog eenzaam voelen. Nochtli deelt enkele tips voor wie worstelt met deze gevoelens. "Ik denk dat je niet bang moet zijn om uit te spreken dat je je gewoon klote voelt", vertelt Nochtli. "Praat erover met je vrienden of familie. En het is oké om je niet oké te voelen, dat vergeten mensen echt heel erg. Social media is niet het echte leven. Trek je er niet aan op en vergelijk jezelf vooral niet met anderen, want dat is een killer."

Het belangrijkste om mentaal fit te blijven, is door fysiek fit te blijven, vertelt Nochtli uit eigen ervaring: "Het is zo belangrijk om jezelf te dwingen om iets te gaan doen, ook tijdens een lockdown. Van films kijken in bed word je super 'woozy' en moe." En daarom: kom in beweging, al is het maar een wandeling door de stad of een rondje op de fiets.

"Hoe beter je lichaam voelt, hoe beter je mentale status daar ook mee wordt geüpdatet. Als je niks doet, gaat je metabolisme omlaag. Je gaat slechter eten, krijgt puistjes... Alles helpt mee aan dat mentale plaatje. Als je sport, gaat er meer endorfine door je lichaam heen. Deze happy-makers zijn een lichaamseigen drugs om jou blij te maken."

Zoek je balans

Moeten we dan met z'n allen 7 dagen per week in de sportschool staan? "Absoluut niet, je moet voor jezelf de balans daarin vinden. Ik train 4 à 5 dagen per week, maar omdat je dit ziet op mijn social media, betekent het niet dat jij dat ook moet doen. Die vergelijking maakt je dus kapot. Je moet doen waar jij je lekker bij voelt en als je een dag geen zin hebt, dan ga je niet. Maar probeer het gewoon, juist wanneer jij je sloom voelt. Denk eraan dat het ook voor je binnenkantje is, niet alleen voor de buitenkant. Ik weet zeker dat het een positieve uitkomst geeft. Begin met een uurtje lopen, ga met je hond naar buiten of met je cavia. Zolang je maar blijft bewegen."

Bekijk hieronder Nochtli's verhaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie