STER Advertentie
STER Advertentie

Native Americans en hun gevecht voor autonomie!

Maandag 12 oktober 2009 - 11:15 uur

Columbus landde in 1492 toevallig in Amerika en het nieuws van zijn ontdekking verspreidde zich als een lopend vuurtje door Europa. Andere ontdekkingreizigers en gelukzoekers trokken naar de Nieuwe Wereld (Amerika) en legden contact met de oorspronkelijke bevolking. Manu vraagt zich af hoe het heden ten dagen eigenlijk gesteld staat met de autonomie van 'Native' Americans. Klik hier verder en check wie de gasten van afgelopen zondag zijn geweest.

Een verhaal gaat dat toen Columbus voet aan wal zette op de grond van het continent dat nu "Noord-Amerika" heet, terwijl hij dacht dat hij in India was (vandaar Indianen?!), tegen de Chief als eerste zei: "We komen jullie vertellen over God en zijn koninkrijk" . De Chief antwoorde daarop: "Dat is goed, wat wil je weten?" 12 Oktober 1492 is de dag dat dit gebeurt zou zijn.

Manu vroeg aan Zuid-Amerika deskundige Ton Salman en professor in de Antropologie hoe het heden ten dagen eigenlijk gesteld staat met de autonomie van de inheemse bevolking.
Persvoorlichter van Amnesty International, Ruud Bosgraaf versterkt de dialoog en legt uit wat zijn organisatie doet om de rechten van de 'Inheemse' volkeren te beschermen. Naar zijn zeggen is het leed van de 'Natives' nog lang niet geleden en dat beaamt ook Moritz Tenthoff. Hij organiseert op 12 oktober een benefietfeest waarmee hij de 'Frente Nacional de Resistencia contra el Golpen' in Honduras en de 'Minga Social Indigena y Comunitaria' in Colombia zal steunen.
Natuurlijk is er deze week ook weer een Spook. Deze keer wordt het angstaanjagend met niemand minder dan Amsterdam's First Lady Rosa Ana. Likshot!


Luister hier naar de show!

Populair op FunX.nl

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • 'Huizenprijzen volgend jaar 2 procent omlaag'

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album

  • Badr Hari helemaal ready voor nieuwe wedstrijd

  • Parijs krijgt drijvende bioscoop met elektrische bootjes

  • Danny (26) is chef-kok: "Ik ga vaak uit eten, maar heb ook een flinke spaarrekening"