FunX

Spoken: Anarchisme

  1. Newschevron right
  2. Spoken: Anarchisme
Kun je je voorstellen dat mensen zonder heerser zich verantwoordelijk zullen gedragen. In kranten, op tv of internet, zie je dat de mensen anarchie beschijven als het ergste wat ons kan overkomen, zoals chaos, de sterksten eerst, veel bloed en oorlog. Maar in de ogen van vele anarchisten is leven met gelijke vrijheid heel goed mogelijk. Manu wilde graag meer weten over dit onderwerp en besprak dit afgelopen zondag met verhelderende gasten. Meer weten? Klik hier verder

Met vallende banken, falende politici, en een jaar onophoudend het woord "kredietcrisis" door de speakers van je tv en radio, vroeg Manu zich af, of we nabij anarchie zijn. Oftewel revolutie, oftewel een systeem gestaafd op een Anarchistisch ideaal, waarbij er geen centrale overheden en autoriteiten meer zijn, maar er teruggegrepen wordt op lokale gemeenschappen. Is dat ideaal uberhaupt denkbaar? Dat vroeg Manu aan Politicoloog Jean Tillie, die vroeger zelf een geproclameerd anarchist was.

Ook sprak Manu met mede-oprichter van de boekhandel Het fort van Sjakoo, Tjebbe van Tijen over de absurditeit van het eigendomsrecht. We ain't suppose to own shit.

Anoniem op de radio? Het kan allemaal. De oprichter en beheerder van de website www.anarchiel.com vertelt natuurlijk over zijn website, maar ook over de hedendaagse bereidwilligheid om te demonstreren en de straat op te gaan om op te komen voor 'onze' rechten.

En zoals elke week themasongs, en een MC die het onderwerp vertaalt in een Spook. Deze week is het de eer aan Punt-NL-MC, en dat laat hij zich geen tweede keer zeggen. De Amsterdamse rapper die onderdeel uitmaakt van 10 Kilo Stylo ontleedt Anarchie tot An (αν) Archie (αρχος), wat "Geen Heerser" betekent, 1 2 3, puzzelen maar!

In de air hoorde je onder andere Immortal Technique, Public Enemy, Raymzter, Rage Against The Machine, Gill Scott Heron, Busta Rhymes en Damian Marley. LIKSHOT!

Luister hier naar de uitzending!

Ster advertentie
Ster advertentie