FunX

Banken en de wapenindustrie, 1+1 = ?

  1. Newschevron right
  2. Banken en de wapenindustrie, 1+1 = ?
Wat hebben banken met de wapenindustrie te maken? Nou, dat ze bijvoorbeeld via beleggingsfondsen investeren in bedrijven die wapens produceren, of verhandelen. Niks nieuws zou je zeggen, maar toch zijn er nog maar weinig spaarders die echt weten wat er met hun geld gebeurd, zodra ze het stashen. Manu praatte afgelopen zondag met een rij experts op het gebied van banken en hun investeringen. Lees hier meer over de gasten.

Zo sprak Manu met Peter Ras, projectleider bij de Eerlijke Bankwijzer (over het percentage Nederlandse banken waarvan het geen geheim is dat ze investeringen hebben lopen in de wapenindustrie.

Aan Esther van Broeken en Roos Boer, campaigners van respectievelijk Netwerk Vlaanderen en IKV Pax Christi vroeg Manu wat er eigenlijk mis is met de wapenindustrie. Waarom zouden banken eigenlijk niet mogen investeren in bijvoorbeeld clusterminutie? Ook vroeg hij hun naar de resultaten uit het rapport dat beide organisaties onlangs presenteerden en waaruit bleek dat wereldwijd zeer veel banken niet schromen om hun slaatje te slaan uit het rendement dat clusterminutie oplevert.

Maar gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel en zijn er ook positieve ontwikkelingen, want het blijkt dat banken niet doof zijn voor de kritiek en druk die word uitgeoefend door organisaties als het IKV Pax Christi, de Eerlijke Bankwijzer en 't Netwerk Vlaanderen. In opdracht van deze laatste organisatie richtte Leontien Aarnoudse in 2006 een neppe bank op, schuilend onder de naam ACE die zichzelf in de bankenmarkt positioneerde door expliciet haar 'foute' investeringen publiekelijk te maken. Manu vraagt wat de actie zoal heeft opgeleverd.

De enige Nederlandse bank die wou meewerken aan de uitzending is allesbehalve nep en voert onder de naam ING. In het rapport van het IKV Pax Christi en 't Netwerk Vlaanderen werd de ING geplaatst in de Runner Up categorie, wat inhoudt dat de bank op de goede weg is om haar beleggingsfondsen in bedrijven die clusterminutie fabriceren een halt toe te roepen. Manu sprak hierover met Arnoud Cohen Stuart van de afdeling Corporate Responsibility over wat die ommekeer bij de ING initieerde.

Als ik zeg "Oja", zeggen jullie: "Wel"! Ojawel (www.myspace.com/ojawel) is naar de studio gekomen om te vertellen over bij welke bank zij zijn aangesloten. Maar de mannen O en L uit Hoofddorp verlaten natuurlijk niet de studio zonder eerst een Spook te hebben gedropt. Ze doen het old-fashion, freestyle spoken uit de hoge hoed. Uit diezelfde hoed haalt Manu deze week Rage Against The Machine, LL Cool J, Outkast, 0118, oftewel LIKSHOT!



Luister hier naar de uitzending!
Ster advertentie
Ster advertentie