FunX

Thierry Baudet, Don Ceder, Rob Jetten en meer beantwoorden vragen van FunX-luisteraars

foto: FunX
  1. Newschevron right
  2. Thierry Baudet, Don Ceder, Rob Jetten en meer beantwoorden vragen van FunX-luisteraars

Op 22 november is het zo ver: dan mogen we gebruikmaken van ons stemrecht. Om meer informatie te geven over de verkiezingsprogramma's van de partijen waarop je kunt stemmen, nodigde FunX diverse politici uit. In deze speciale radio-uitzending met Tannaz konden luisteraars kritische vragen aan politici over de doelstellingen van hun partijen stellen. Wij zetten de luisteraarsvragen en de antwoorden van politici voor je op een rij.

Don Ceder van ChristenUnie

Je hebt in een Omroep Zwart-uitzending uitspraken over de oorlog tegen de Palestijnen gedaan die voor veel commotie zorgden. Je zei namelijk dat Israël het recht had op verdediging en geen mensenrechten schond. Hoe kijk je daarop terug?

"Als CU hebben we al gezegd dat er een humanitaire corridor moet komen. Deze pauzes kunnen ervoor zorgen dat mensen hulp kunnen krijgen, maar dat is nog niet gebeurd. Het is begrijpelijk dat Israël hun 200 gijzelaars terug wil hebben en oorlog is altijd verschrikkelijk, maar dat moet wel volgens de internationale regels. Zo zijn er veel kinderen die overlijden en die zijn natuurlijk nooit daders. Mensenrechten moeten beschermd worden."

Don Ceder van de ChristenUnie over de oorlog: ''Er zijn ongelofelijk veel doden en ook kinderen''

Thierry Baudet van Forum Voor Democratie

FVD is voor een diversiteitsquote en positieve discriminatie. Hoe breng je dan toch verschil?

"Op alle mogelijke manieren wordt er gekeken naar geslacht en diversiteit. Ik wil mensen juist beoordelen op wie ze zijn. Op onze lijst staat de hoogste vrouw toevallig op nummer zes, maar dit had ook nummer twee kunnen zijn. Het maakt voor ons helemaal niet uit en wij willen juist de nadruk leggen op hetgeen wat ons verbindt en niet verdeelt."

Waarom wil FVD het excuses voor het koloniale verleden terugtrekken.

"Wij willen niet dat mensen die nu leven verantwoordelijk worden gehouden voor het verleden. Er zijn heel veel vreselijke dingen in het verleden gebeurd en wij denken niet dat het ons als samenleving bij elkaar brengt om excuses te maken voor iets wat onze verre voorouders misschien helemaal niet hebben gedaan. Mijn voorouders hebben daar nooit aan meegedaan, dus waarom moet ik dan nu excuses geven? We moeten kijken naar het nu en vasthouden aan het verleden zorgt niet voor verbintenis. Er wordt een etnisch conflict en een tweedeling binnen de samenleving gecreëerd."

Lijsttrekker Thierry Baudet (Forum voor Democratie): "Als de overheid zich minder bemoeit, dan gaan we samen ondernemen"

Anne Kuik van CDA

De CDA is één van de weinige partijen die coffeeshops willen belasten. Waarom?

"Wij willen een rookvrije generatie en als we daar consequent in zijn, dan moeten de prijzen voor joints ook omhoog. Dit is hetzelfde met vapen. Je wil natuurlijk ook niet dat je jongere zusje of broertje hieraan begint. We hebben als overheid de verantwoordelijkheid om jongeren te beschermen."

Anne Kuik (CDA) over het MBO-onderwijs: ''We mogen in Nederland trotser zijn op het MBO''

Stephan van Baarle van Denk

Jullie willen het leenstelsel afschaffen en de basisbeurs herinvoeren. Dit betekent dat de pechgeneratie gecompenseerd worden. Hoe gaan jullie dit doen?

"Daar is geld voor nodig. De pechgeneratie krijg nu een hele karige compensatie van ongeveer duizend euro. Wij vinden dat het geleende bedrag door deze oud-studenten volledig gecompenseerd moet worden. Dat gaat richting de tien miljard euro en dat zou betaald moeten worden door grote bedragen die gigantische winsten hebben gemaakt. We hebben het dan niet over kleine en gemiddelde ondernemers, want die willen we beschermen en helpen. Ik spreek dan over een bedrijf als Shell dat heel veel winst heeft gemaakt. Laat hen maar een keer bijdragen aan de samenleving."

Denk heeft een campagne genaamd Regenboogdwang en in jullie verkiezingsprogramma staat "Doe eens normaal" met betrekking tot de LGBTQ+-gemeenschap. Waarom?

"Veel mensen hebben het gevoel dat ze gedwongen worden om een regenboogvlag te dragen of mee te doen aan paarse vrijdag. Je hebt het ook bij voetballers gezien dat wanneer zij geen One Love-band willen dragen, ze te maken krijgen met consequenties. Wij zijn tegen die dwang. Als je zegt dat je ervoor bent dat iedereen geaccepteerd moet worden en discriminatie slecht is, dan hoort dat genoeg te zijn. Accepteer die mensen ook."

Lijsttrekker Stephan van Baarle (DENK): ''Ik ben tegen discriminatie in alle vormen''

Raoul White van GroenLinks-PvdA

Dit is het eerste jaar dat GroenLinks en PvdA samen één partij zijn. Hoe gaan jullie frictie voorkomen?

"Ik denk dat we dit niet hoeven te voorkomen. We zijn heel erg goed bezig met het samenvoegen van de partijen en ik denk dat we elkaar juist versterken door de verschillende ideeën die er zijn."

Jouw partij heeft gestemd voor de motie waarin Israël het recht zou moeten hebben op zelfverdediging. Hoe kijk je daar nu op terug?

"We hebben toentertijd de motie van de SGP ondersteund en dat was eigenlijk niet handig. Er moet een rechtvaardige oplossing gevonden worden voor dit conflict en gevolgen komen als mensenrechten worden geschonden. Het vuren moet onmiddellijk worden gestaakt."

Raoul White van GroenLinks/PvdA: ''We moeten nadenken over humanitaire verkiezingen''

Lisa McCray van Bij1

Bij1 wil zich terugtrekken uit internationale conflicten. Wat betekent dit voor Nederland als wij worden aangevallen? Dan staan we namelijk helemaal alleen.

"Ik denk dat we moeten kijken naar alle koloniale facetten van het imperialisme en hoe dat de wereld kapot heeft gemaakt. We moeten met handelsverdragen en het imperialisme breken en radicaal geluid maken. We zijn sowieso nog onderdeel van de EU, dus ik denk niet dat we helemaal alleen staan."

Eén van jullie standpunten is: sekswerk is ook werk. Hoe bescherm je dan mensen die onderdeel zijn van mensenhandel en hiertoe gedwongen worden?

"Mensenhandel willen wij tegengaan en dat is niet hetzelfde als sekswerk in onze ogen. Er moet onderzoek gedaan worden en deze mensen moeten gebruik kunnen maken van de hulpvoorzieningen die Nederlanders standaard aangeboden krijgen. Zo hopen we mensen die gedwongen worden te helpen."

Lisa McCray (BIJ1) over het niet nakomen van beloften door partijen: ''Er worden te veel compromissen gesloten''

Rob Jetten van D66

Veel studenten voelen zich in de steek gelaten door D66. Zo krijgt de pechgeneratie rente op hun studieschuld, maar hoe kan D66 er dan voor zorgen dat dit gecompenseerd wordt?

"D66 en de SP hebben samen voorgesteld om de rente terug te zetten naar 0 procent op de studielening. We willen de studenten die zijn gedwongen om te lenen niet dubbel naaien en zo voorkomen dat je studieschuld meetelt bij het aanvragen van een lening."

Lijsttrekker Rob Jetten (D66): "Laten we ook het vertrouwen geven aan jonge mensen''

Ster advertentie
Ster advertentie