Lifestyle

In De Gym Met... Dineke Minten: "Waarom zou je als vrouw geen grote spieren mogen hebben?"

  1. Newschevron right
  2. In De Gym Met... Dineke Minten: "Waarom zou je als vrouw geen grote spieren mogen hebben?"

Naam: Dineke MintenLeeftijd: 28Favoriete work-out: pole tricks – dat zijn salto’s en andere bewegingen in de paal die wauw-effecten gevenTraint graag: niets specifieks, het gaat haar niet om de grootte van de spieren, maar om wat ze met die kracht kan Vindt het mooist aan zichzelf: haar uitstraling, ze is een open boek, in haar ogen is blijdschap (of bedroefdheid) te lezenTraint er: elke dag, zelfs op rustdagen stretcht ze of zwemt ze een baantje

Dineke is niet van het erotische glijden langs een paal, maar ze is een getrainde paalsporter. Op Instagram volgen tienduizenden haar tijdens trainingen en (wereld-)kampioenschappen en worden haar posts met enorm lenige houdingen massaal geliket. In haar vaste trainingszaal sprak FunX haar over vrouwen met grote spieren, depressie en onvermoeibaar gemotiveerd blijven.

Hoe is paaldansen uitgegroeid tot jouw passie?

"Ik was altijd al heel sportief, als kind was ik altijd buiten en in mijn jeugd heb ik aan verschillende sporten. Tot ik begon met paaldansen deed ik veel aan veld- en zaalvoetbal. Een paar jaar geleden kreeg ik een keer een aanbieding voor een paaldansles in mijn mailbox. Het leek mij tof en wilde het graag eens proberen. Samen met een vriendin meldde ik me aan en ik was meteen verkocht na de eerste les. Ik was superfanatiek en pikte het snel op. Tijdens de zesweekse cursus merkte dat ik het allemaal maar te langzaam vond gaan. Ik wilde meer!"

Waar blijf je de motivatie vandaan halen?

"Ik heb een sterke intrinsieke motivatie wanneer ik iets leuk vind en ergens voor wil gaan. Ook speelt het mee dat ik een tijdje ziek ben geweest. Ik kreeg Pfeiffer, maar wist dat destijds niet. Ik voelde me wel moe, maar zat midden in mijn bachelorstage waardoor ik gewoon door ben gegaan. Achteraf bleek dat ik het daardoor erger heb gemaakt. Hierdoor heb ik uiteindelijk maandenlang niks anders mogen doen dan rusten, hele dagen op bed liggen en op de bank zitten. Je kan je misschien voorstellen dat wanneer je superactief bent, dit de hel op aarde is. Ik trok dit totaal niet en raakte hierdoor depressief. Tijdens mijn depressie bleef ik denken: zodra ik weer beter ben, wil ik meteen weer beginnen met paaldansen. Ik miste het ontzettend."

"Toen ik eenmaal weer begonnen was merkte dat ik dat ik er meer mee wilde doen. Het was meer dan een sport of hobby voor mij. Ik wilde er mijn werk van maken en niet alleen als docent. Ik wilde meedoen aan wedstrijden en uiteindelijk de top bereiken. Natuurlijk besefte ik me dat dit niet gemakkelijk zou zijn en wellicht onhaalbaar. Maar niet geschoten is altijd mis. Mij maak je niet gelukkig met een auto, koophuis en vast contract. Ik word gelukkig van mijn dromen najagen, ook al zijn ze niet volgens de standaard en kost het me alles wat ik heb."

Als je zelf zo gemotiveerd bent in sport, snap je dat sommige mensen constant excuses verzinnen om niet te sporten?

"Ik heb zelf ook dagen waarop ik minder of zelfs geen zin heb om te gaan trainen. Dus ik begrijp het heel goed als je een keer geen zin hebt om te gaan sporten. Ik kan me daarentegen moeilijk voorstellen dat je met regelmaat geen zin hebt om te gaan of sporten überhaupt helemaal niet leuk vindt. Voor mij is de juiste balans belangrijk."

Door paalsport ben je gespierd, waarom denk je dat vrouwen vaak bang zijn voor grote spieren?

"Ik denk dat ze bang zijn om hun vrouwelijkheid te verliezen. Ik heb daar ook best wel mee gestruggled. Het hielp bij mij ook niet dat ik regelmatig vervelende opmerkingen kreeg over mijn lichaam of kracht. Ik heb vaak genoeg te horen gekregen dat ik er niet vrouwelijk meer uitzag of dat mensen het niet mooi vonden. Het is voor mij overigens nooit een doel geweest om zo gespierd te worden, ik train om mijn skills te verbeteren."

"Maar ik kan me dus absoluut vinden in meiden die bang zijn om gespierd te worden. Maar hé, je mag tegenwoordig een sterke persoonlijkheid hebben, dus waarom niet een sterk lichaam? En daarbij moet je doen wat jij leuk en mooi vindt en heb schijt aan wat anderen daar van vinden." Lachend: "mijn vriendinnen moeten vast erom lachen dat ik dit advies nu aan andere meiden geef."

Hoelang blijft (paalfitness) paal sport onderdeel van je leven?

"Ik heb mezelf zo'n vier tot vijf jaar gegeven om als atleet volledig voor mijn sport te gaan. Maar of het zo zal lopen moet nog maar blijken. Daarnaast zou ik in de toekomst ook graag nog kinderen willen. Ik hoop dat paalsport ooit Olympisch wordt en dat ik naar de spelen kan als coach."

"Maar tegenwoordig ben ik niet meer zo van 'dit moet er gebeuren in mijn leven'. Door mijn depressie heb ik geleerd om in het moment te leven en te waarderen wat ik nu heb en doe. Je weet gewoon niet wat de toekomst brengt, doe wat je leuk vindt. En dat geldt ook voor je sport, zo blijf (of word) je fit zonder de struggles van het 'moeten' sporten."

- In de rubriek 'In De Gym Met...' heeft FunX gesprekken met online influencers over gezondheid, uiterlijk en lifestyle -

Ster advertentie
Ster advertentie