Lifestyle

Engeland gaat gratis maandverband en tampons aan tieners geven

  1. Newschevron right
  2. Engeland gaat gratis maandverband en tampons aan tieners geven

Period Poverty, heb je daar wel eens van gehoord? Deze term - letterlijk vertaald: 'menstruatiearmoede' - staat wereldwijd steeds meer ter discussie. Want dat niet iedereen genoeg geld heeft om maandverband of tampons te kunnen betalen, is natuurlijk een kwalijke zaak. Engeland gaat daarom vanaf komend schooljaar onderwijsinstellingen voorzien van gratis maandverband en tampons.

Gratis

Uit onderzoek van Plan Intenational in 2017 is gebleken dat een op de tien meisjes in het Verenigd Koninkrijk geen geld heeft om maandverband of tampons te kopen. Twaalf procent van de duizend ondervraagde meisjes heeft zelfs wel eens uit geldnood toiletpapier of sokken als alternatief gebruikt.

Free Periods

Sinds 2017 heeft de stichting Free Periods zich in gezet voor gratis menstruatieproducten op scholen in het Verenigd Koninkrijk. De actiegroep werd opgericht door de toen nog 17-jarige studente Amika George. Zij wist meer dan tweeduizend jongeren de straat op te krijgen in Londen om te protesteren tegen Period Poverty en is door TIME magazine uitgeroepen tot een van de 25 meest invloedrijke tieners ter wereld.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tweede land

De vele protesten hebben succes gehad. Engeland is - na Schotland - het tweede land in de wereld dat scholen gaat voorzien van gratis sanitaire producten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie