Lifestyle

Het contact verbreken door iemand te 'ghosten': lekker makkelijk of asociaal?

  1. Newschevron right
  2. Het contact verbreken door iemand te 'ghosten': lekker makkelijk of asociaal?

Ben je wel eens uit het niets genegeerd door die ene scharrel met wie je toch echt een aantal leuke dates hebt gehad? Dan ben je waarschijnlijk geghost. Ghosting is een term die al een aantal jaar gebruikt wordt voor het abrupt verbreken van het contact met iemand door niet meer in te gaan op appjes, dm's of andere berichtjes. Misschien een lekker makkelijke manier om van iemand af te komen, maar of het nou zo netjes is om op deze manier het contact te verbreken...

PSYCHOLOGISCH EFFECT

In Turn Up! legde journalist Hasna el Maroudi uit dat ghosten ook serieuze psychologische effecten kan hebben. "Het schijnt zo te zijn dat als je afgewezen wordt op die manier het mentaal net zo werkt als wanneer iemand je in elkaar slaat!" Ook vertelde ze, dat ondanks het feit dat ghosting nu meer voorkomt dan vroeger, het tientallen jaren geleden ook al gebeurde. Dat is onder andere te zien aan oude contactadvertenties uit de krant waar in de steek gelaten personen wanhopig vragen waar hun lover of 'snoes' toch blijft.

ZOMBIEING

Er zijn inmiddels vele varianten op deze harde manier van afscheid nemen. Hasna gaf in de Volkskrant meer uitleg over de verschillende begrippen. Zo doe je aan orbiting wanneer je iemand ghost, maar wel nog posts van diegene liket op social media. Curving is het superlaat reageren omdat 'je het druk hebt' en je bent aan het breadcrumben wanneer je wel het initiatief neemt, maar vervolgens niks meer van je laat horen (why?!). Verder heb je ook nog R-bombing: alleen reageren op berichten die je interessant vindt. Herrijs je uit de ghosting-dood? Dan is er sprake van zombieing.

Topix

Lekker de confrontatie uit te weggaan, lijkt misschien een veilige manier om van iemand af te komen. Maar kun je het wel maken om een vriendschap of relatie op deze manier te beëindigen? Luister aanstaande zondag om 17:00 naar TopiX en discussieer mee!

Ster advertentie
Ster advertentie