Lifestyle

Hoe de Zuid-Soedanese Adut Akech (19) de modewereld verovert

foto: AFP
  1. Newschevron right
  2. Hoe de Zuid-Soedanese Adut Akech (19) de modewereld verovert

Adut Akech Bior siert deze maand de cover van maar liefst drie Vogue-tijdschriften. Het 19-jarige model dat uit Zuid-Soedan naar Australië vluchtte is te zien in de Duitse, Japanse en Britse Vogue. Het gaat voor alle drie de Vogue-tijdschriften ook nog eens om de september issue, vaak gezien als de meest prestigieuze editie van het modeblad. Je kunt dus wel zeggen dat Adut momenteel aan de top van de modewereld staat en dit is hoe ze dat bereikt heeft.

Vluchteling

Adut werd in 1999 geboren in het door oorlog geteisterde Zuid-Soedan. Ze groeide op in een vluchtelingenkamp in Kenia en verhuisde op 8-jarige leeftijd naar Australië. Toen ze twaalf was, ontdekte ze haar passie voor de modewereld en begon ze te dromen van een modellencarrière. Op nog maar 16-jarige leeftijd leek haar droom uit te komen. Ze mocht toen een contract tekenen bij een gerenommeerd modellenbureau in Sydney.

Chanel bruid

Nadat ze getekend was, ging het snel. Adut mocht shows lopen tijdens Melbourne Fashion Week en mocht vervolgens aansluiten bij een modellenbureau in Parijs, wat haar nog veel meer klussen opleverde. Adut werkte voor merken als Valentino, Givenchy, Versace en Off White.

Ook had ze in 2018 de eer om een 'Chanel bruid' te zijn. Karl Lagerfield sloot zijn Chanel Courure-show namelijk altijd af door een model in een bruidsjurk de catwalk op te sturen. Adut was het tweede model van kleur die dit mocht doen.

Model van het jaar

Haar indrukwekkende modellencarrière is niet onopgemerkt gebleven. Eind 2018 werd ze door models.com benoemd tot Model of the Year. "Deze titel betekent zoveel voor mij", liet de trotse Adut toen weten op Instagram.

DANKBAARHEID

Hoewel Adut nu enorm veel succes in de modewereld heeft, is ze haar verleden in het vluchtelingenkamp nooit vergeten, zo liet ze eerder dit jaar weten aan Allure Magazine. Het heeft haar gevormd tot wie ze is. Een van de belangrijkste dingen die ze leerde van het opgroeien als vluchteling, is dat je altijd dankbaar moet zijn.

"Wanneer je in zulke omstandigheden leeft, probeer je het beste van je leven te maken, want je weet dat morgen je niet beloofd is. Ik vond altijd dat ik dankbaar moest zijn voor het weinige eten dat ik die dag at en dat ik een plek had om te slapen, omdat ik wist dat er kinderen waren die dat niet hadden."

Vluchteling

Adut wil haar succes gebruiken als platform om anderen te helpen, zo liet ze weten in een interview met i-D:"Model zijn heeft me een waardevol platform gegeven, het zou zonde zijn als ik er niet op een goede manier gebruik van zou maken." Daarom zet ze zich in voor verschillende campagnes, die met name te maken hebben met de vluchtelingencrisis.

"Ik zal mezelf altijd als vluchteling blijven identificeren en ik hoop dat mensen gaan inzien dat alle vluchtelingen de potentie hebben om goede dingen te doen, waar ze ook terecht zijn gekomen."

WORLD POWER
Als je op de Instagram van Adut kijkt, valt op dat ze niet alleen berichten over haar perfecte modellenleventje post. Ze uit regelmatig haar dankbaarheid, spreekt veel over hoe waardevol familie is en probeert bewustzijn te creëren over allerlei maatschappelijke onderwerpen en wereldwijde problemen.

Haar activistische kant is precies de reden waarom ze in september de cover van de Britse Vogue siert. Niemand minder dan de Duchess of Sussex a.k.a Meghan Markle was gastredacteur van deze editie. Zij noemde Adut als 1 van de 15 'krachten van verandering'. Volgens Markle loopt het 19-jarige model voorop als het aankomt op het hervormen van van het algemeen belang van de wereld.

{instagram https://www.instagram.com/p/B0yPNH8Bq-L/ }

Nog niet klaar

Als je denkt dat Adut haar hoogtepunt heeft bereikt, heb je het mis. Het prachtige model heeft nog veel meer in haar mars. "Ik wil niet alleen bekend zijn als het model Adut Akech. Ik wil een legacy opbouwen", vertelde ze in een interview met Allure.

Hoe ze dat wil doen? Ze wil een diploma bedrijfskunde halen om scholen te bouwen in Zuid-Soedan. Daarnaast wil ze journalist worden om andere vrouwen te inspireren om een leider te zijn. Ten slotte wil ze haar eigen imperium hebben als ze dertig is, zodat ze nooit meer voor iemand hoeft te werken.

Ster advertentie
Ster advertentie