Music

Ghostproducing: produceren voor artiesten die vervolgens alle credits nemen

  1. Newschevron right
  2. Ghostproducing: produceren voor artiesten die vervolgens alle credits nemen

We weten allemaal wel wat ghostwriting is; liedjes schrijven voor artiesten zonder zelf enige credits te krijgen. Veel rappers zoals Drake, Nicki Minaj en zelfs Lil Kim zijn weleens beschuldigd van het gebruiken van een ghostwriter. Maar in de dancewereld wordt er juist veel gebruik gemaakt van ghostproducers. Zij maken beats voor bekende dj's, maar blijven altijd op de achtergrond. Hoe dan? Danny Simons van NOS Mashup deed er onderzoek naar en vertelde daar bij Morad & Shay kort over.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

geen tijd?

Je denkt nu waarschijnlijk dat als bekende dj's zichzelf ook producer noemen, zij hun eigen tracks maken, toch? Dat klinkt logisch, maar zo gaat het dus niet altijd. Danny ging samen met Jeroen in Mashups webserie De Waarheid Over op onderzoek uit. Hieruit concludeerde het duo onder andere dat er in de Dance Top 50 ongeveer 20 nummers zijn waarvan iemand anders ze heeft geproduceerd. Iemand die hier schuldig van is: David Guetta. Maar hoezo gebeurt dat zo vaak? Danny legt uit dat het antwoord op die vraag voornamelijk was dat grote dj's niet altijd tijd hebben om tracks te produceren. Maar hitproducer Nicky Romero is het niet eens met dat vaak gegeven antwoord:

"Stel je voor dat Messi zegt dat hij wel wedstrijden wil spelen, maar geen tijd heeft om te trainen. Als je zegt dat je geen tijd hebt, betekent dat dat je niet de tijd wil nemen om je eigen muziek te maken."

Update vanuit de NOS:

Ster advertentie
Ster advertentie