STER Advertentie
STER Advertentie

'Evenementen in de buitenlucht moeten snel weer toegestaan worden'

Evenementen in de buitenlucht moeten snel weer toegestaan worden
Unsplash

Dinsdag 25 augustus 2020 - 13:46 uur

|

Door:

Daisy

Concertorganisatie Mojo heeft de opdracht gegeven voor het onderzoeksrapport 'Wat weten we nu eigenlijk van het coronavirus en wat betekent dit voor evenementen?' Daaruit blijkt dat evenementen in de buitenlucht niet zorgen voor grote verspreiding van het coronavirus.

weer toegestaan

Evenementen in de buitenlucht zouden dus zo snel mogelijk weer moeten worden toegestaan, meldt De Gelderlander. De beperkende maatregelen hebben nu al gezorgd voor tienduizenden ontslagen in de evenementenbranche. De VVEM, de vereniging van de evenementenorganisatoren, haalt kracht uit het onderzoek.

1 op 10.000

Volgens het onderzoeksrapport is de kans dat een gezonde eventbezoeker onder de 65 jaar overlijdt aan corona die bij het evenement is opgelopen, ongeveer 1 op 10.000. Daarmee zou de kans gelijks zijn aan overlijden door een motorongeluk. Dit komt omdat er buiten "simpelweg niet of nauwelijks besmettingen plaatsvinden", meldt het onderzoek. Dat is anders als het gaat om binnenbesmettingen. 

Lees ook: Samuel (20) is technicus op festivals. "Nu verdien ik niks, maar ik laat me niet gek maken"

uitkomst is uitkomst

Hoogleraar Veiligheid van Besturen, Ira Helsloot, werkte mee aan het onderzoek. Hij bekent dat de conclusie natuurlijk goed uitkomt voor de evenementenbranche, "Maar er komt uit wat er uitkomt", zegt hij. Er is wel enkel gekeken naar het aantal doden door corona, niet naar mensen die op de IC terechtkomen door het virus.

plannen voor grote evenementen 

De VVEM heeft aangegeven dat ze hopen dat het onderzoek straks gebruikt word in de beoordeling wat wel en niet mag rondom evenementen. Er worden al plannen gemaakt die ervoor zouden kunnen zorgen dat er wel weer grote evenementen kunnen worden gehouden. Zo is het GelreDome in Arnhem bezig met extra ventilatie en UV-lampen: die zouden coronavirusdeeltjes binnen minuten onschadelijk maken. 

Populair op FunX.nl

  • Fans herkennen Khloé Kardashian bijna niet terug op Instagram

  • Pedo-hunter vertelt over werkwijze: "We renden met 20 man achter hem aan"

  • Minthe (18) bekeerde zich tot de islam: "Ik vond liefde en rust in dit geloof"

  • Neef van Pablo Escobar vindt 18 miljoen dollar in geheime opslag

  • Rollercoaster Tycoon 3 tijdelijk gratis te downloaden

  • Jennifer Lopez en Maluma doen kapot sexy in nieuwe tweedelige clip