Music

U-Niq's historie op Lijn5

  1. Newschevron right
  2. U-Niq's historie op Lijn5
Deze week berichtte Tim dat U-Niq daadwerkelijk gaat doen waar hij al eerder aan dacht: de microfoon in de wilgen hangen. Dit jaar zie je de Rotterdammer nog een aantal keer op het podium, maar nieuwe tracks gaat hij niet meer opnemen, aldus de dertiger in dit interview. We hebben hier een aantal hoogtepunten van U-Niq bij onze hiphopafdeling Lijn5 voor je belicht.
De Rotterdamse movement

In 1999 zette U-Niq de eerste grote stap richting het worden van een zwaargewicht in de Nederlandse hiphopwereld: debuutalbum Married To Music wordt gelanceerd. In hetzelfde jaar rapt U-Niq voor het eerst in de Nederlandse taal op Extince zijn Zoute Uitval. TopNotch liet hem toen weten klaar te zijn voor een Nederlandstalig project, dat uitmondde in Rotterdam, weliswaar zeven jaar later. De inmiddels ervaren vetereaan, die tussendoor weliswaar aandacht vergaarde maar weinig muziek uitbracht met de formaties Committee Gunmen en The Most Official, was eigenhandig verantwoordelijk voor de enorme Rotterdamse wederopstanding waar we nu nog dagelijks aan herinnerd worden door één van de populairste rappers van het moment: Winne. Het was U-Niq die heren als Winne, Feis en Milz voor het eerste meenam naar de Lijn5 studio.

Beluister hier de classic eerste ontmoeting van U-Niq met Venz & Jiggy Djé in 2006. Een jaar later vroeg Zarayda hem de kleren van het lijf in haar eigen uitzending. Weer een half jaar later belichtte U-Niq zijn nieuwe plaat Kapitalisme in deze aflevering van Venz & Jiggy. De volgende live sessie, waarin hij op verzoek van Venz het historische Zoute Uitval couplet voordraagt, liet hij toen samen met de net vrijgekomen Crimson achter:

{audio}http://www.watanders.com/lijn5/lijn5.com-uniq-crimson-20080226.mp3{/audio}

In juli 2007 bezocht Venz nog een voetbaltraining van U-Niq, die veelbelovende Rotterdamse jongeren op het veld van Excelsior coachte in de voetballoze zomerweken, en waar al uit bleek dat voetbal naast muziek de allergrootste passie is van U-Niq alias Anthony Pengel:

{audio}http://audio.omroep.nl/radio5/nps/lijn5/20070704_U-Niq_de_voetbaltrainer.mp3{/audio}

Venz & Jiggy met U-Niq in februari 2008:

{audio}http://audio.omroep.nl/radio5/nps/lijn5/archief/20080226.mp3{/audio}

Zarayda in diep gesprek met U-Niq in juni 2007:

{audio}http://audio.omroep.nl/radio5/nps/lijn5/archief/20070601.mp3{/audio}

In 2007 nam Rotterdam de studio over wat uitmondde in de volgende grootschalige live sessie van U-Niq, Winne, Feis, Milz en Dion:

De in juli 33 jaar geworden rapper bracht begin vorig jaar nog Kapitalisme uit, een album dat niet dezelfde aardbeving losmaakte in de binnenlandse muziekwereld als de klassieker Rotterdam twee jaar eerder nog deed. Het moet nog blijken of we nooit meer nieuw materiaal van de man gaan horen.

{audio}http://www.watanders.com/actiereactie.mp3{/audio}

U-Niq - Actie Reactie (vs Mini)

Kenmerkend voor de rapper was het hart op de tong hebben, zo kreeg E-Life ervan langs in dit State-interview dat Lijn5-chief Djef in 2006 afnam, gaf hij uitdager Mini een aai over de bol in Actie, Reactie, stak hij in Politiek onder water labelgenoten The Opposites en De Jeugd van Tegenwoordig neer: "het tegenovergestelde daar sta ik tegenover" / "ik spreek geen Wartaal, ik ben geen baviaan, ik ben niet dom, lomp, wel famous, ik ben een veteraan" en onlangs nog botste hij weer met Lange Frans die in zijn 101Barz sessie rapte: "Humor heb ik meer dan een ietsiepietsie, en kijk nog steeds achterom of ik Cane en U-Niq zie". U-Niq reageerde als volgt in zijn sessie ("Als ik je zie, ik klap je!"):

U-Niq - 101 Barz Sessie

U-Niq - Wildin Out

U-Niq - Rotterdam

U-Niq - Klein Klein Jongetje ft. Feis

Ster advertentie
Ster advertentie