News

Met deze 5 tips voorkom jij die vreselijke after-vakantiedip

foto: Unsplash
  1. Newschevron right
  2. Met deze 5 tips voorkom jij die vreselijke after-vakantiedip

Ben je net terug van vakantie of zit-ie er bijna op? Vaak ben je helemaal depri als je weer back home bent. Vooral nadat je een paar weken op goddelijke stranden hebt gelegen. We hebben allemaal wel eens die vreselijke after-vakantiedip meegemaakt. Maar hoe voorkom je die shit eigenlijk? Gelukkig stond reisblogger Agnès Nederhof ready om advies te geven in Start.

gelukshormoon

Maar oké, voordat je die tips van me krijgt nog één dingetje. Je hebt dus de meest chille en relaxte tijd gehad. Het weer was goed, het eten lekker, geen gezeur van je baas. Alles was perfect, maar waarom vallen we dan meteen in een zwart gat als we weer thuis zijn? Volgens Agnès is het allemaal niet zo gek.

"Op vakantie ontsnap je even aan je normale leven en je doet eigenlijk alleen maar heel veel leuke dingen. Daardoor maakt je lichaam dopamine aan. Dat is een gelukshormoon dat stresshormonen afbreekt. Daarnaast krijg je door de zon heel veel vitamine D binnen, wat weer een goede invloed heeft op je humeur."

Vervelende shit

Eenmaal thuis na je vakantie begint die vervelende shit weer. Je moet naar school, aan het werk, boodschappen doen, zelf koken. Hierdoor maak je minder dopamine aan en krijgen die shitty stresshormonen weer meer ruimte. Eigenlijk raken de geluksstofjes in je hersenen uit balans. Zo staat die after-vakantiedip als een lachend duiveltje die in zijn handen wrijft ready om jou te pijnigen.

Dus, wat kan je ertegen doen?

1. Plan alvast je volgende vakantie

Aan al het moois komt een eind helaas. Zo ook aan je chille vakantie. Waarom niet alvast een nieuwe vacay of lekker een weekendje weg inplannen? Dan kan je daar alvast naar uitkijken.

2. Vakantiefoto’s

Je hebt waarschijnlijk zoveel foto’s gemaakt dat je mobiel om meer ruimte smeekt. Zoek er een paar uit, deel ze nog op social media, maak een fotoboek, druk ze af om thuis op te hangen. DOE IETS. Gewoon lekker nagenieten in plaats van sad zijn dat het over is.

3. Maak een playlist

Heb je aan het strand met een cocktail in je hand vooral naar van die zwoele, Spaanse zomertracks geluisterd? Of misschien andere muziek die je heerlijk vond? Maak een playlist van al die lekkere tracks om na te genieten van je vakantietijd.

4. Blijf leuke dingen doen

Ga even na wat je zo chill vond om op vakantie te doen. Een boek lezen? Uitgaan? Of gewoon wat quality time met je vriend of vriendin? Maak daar thuis ook wat meer tijd voor vrij, zodat je meer dopamine aanmaakt.

5. Denk na over wat je mist op vakantie

Op vakantie is er altijd wel iets dat we missen. Want zeg eerlijk, slapen in je eigen bed is gewoon het chillste van alles. Maar dat niet alleen, je kunt weer afspreken met je vrienden of op bezoek gaan bij je ouders. En waar ga je op de Dominicaanse Republiek hagelslag vinden? Lastig.

Ster advertentie
Ster advertentie