News

Heftig: doodzieke Maartje vroeg of vriendin haar plek mocht innemen

foto: DWDD
  1. Newschevron right
  2. Heftig: doodzieke Maartje vroeg of vriendin haar plek mocht innemen

''Ik ga dood, er komt dus een plaatsje vrij voor mijn Afghaanse vriendin Derakshan.'' Dat waren de heftige woorden van de doodzieke Maartje van Winkel die haar vriendin graag in Nederland wilde houden. Toen ze wist dat ze haar vijftiende verjaardag niet zou halen, schreef zij minister Verdonk een brief. Moeder Judith Koorn schreef een eerbetoon aan haar dochter met het boek Monument voor Maartje.

DROOM WAARMAKEN

In 2005 kwam Maartje helaas te overlijden. Ondanks de brief die ze had geschreven, moest Derakshan toch terug naar Afghanistan. In 2008 kregen Derakshan en haar familie te horen dat ze door nieuwe procedures toch in Nederland mochten blijven. Nu is ze 29 jaar en heeft ze de droom van haar beste vriendin kunnen waarmaken. Ze vertelt in DWDD dat ze arts is geworden. “Maartje heeft eigenlijk mijn leven voor een deel vormgegeven. Ik ben blij dat het gelukt is om haar droom waar te maken.”

brief aan de minister

Minister Rita Verdonk had het plan om 26 duizend uitgeprocedeerde asielzoekers terug te sturen naar hun land van herkomst. Dat betekende dus dat haar Afghaanse vriendin terug moest. Maartje was het daar zeker niet mee eens en besloot om een brief aan de minister te schrijven. ''Derakshan zou mijn plaats kunnen innemen als ik er niet meer ben. Ze zou mijn zus kunnen steunen en mijn ouders. En ik wilde arts worden dus dat kan ze in mijn plaats worden.'' Nadat de brief veel media-aandacht had gekregen is Rita Verdonk persoonlijk langs gegaan bij de meiden.

MONUMENT VOOR MAARTJE

Judith Koorn schreef een eerbetoon voor haar dochter die aan een zeldzame vorm van botkanker leed. Artsen kwamen er pas na zes jaar achter dat de klachten van haar dochter geen psychische oorzaak hadden. Hoe kon het dan dat artsen er zo laat achter zijn gekomen? In het boek verklaart en bespreekt Judith de falende diagnostiek van de artsen, maar ook wat de invloed van een kind met een levensbedreigende ziekte is.

''De brief van Maartje en wat Maartje heeft gedaan, heeft effect gehad. Op z’n eigen manier.”

Ster advertentie
Ster advertentie