News

Kick Out Zwarte Piet tijdens carnaval actief tegen racistische outfits

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Kick Out Zwarte Piet tijdens carnaval actief tegen racistische outfits

Carnavalvierders vieren vandaag de laatste dag van carnaval. Een periode van veel feest en vreugde, maar er was ook veel kritiek. Zo zette Kick Out Zwarte Piet zich tijdens het feest ook in tegen racistische outfits. Zoals bij Sinterklaas is het doel van de actiegroep om racistische uitingen uit te roeien en het feest voor iedereen leuk te houden. Daarom vroegen ze carnavalvierders om meldingen te maken als ze racistische uitlatingen tegenkwamen. Actievoerder Marieke Stam vertelde er meer over in Start met Fernando.

Kick Out Zwarte Piet ook tijdens carnaval actief: "Nog te veel racisme"

Niet alleen Zwarte Piet
Dit jaar werden volgens Marieke verschillende mensen in Zwarte Piet-kostuums gesignaleerd door mensen. "We zien ieder jaar Zwarte Piet met carnaval en dit jaar dus ook weer. Daar zijn we in 2020 inmiddels helemaal klaar mee." Ook maakte de actiegroep zich zorgen over racistische uitingen gericht op mensen met een Aziatische achtergrond. Zo werd de Chinees-Nederlandse Cindy afgelopen zaterdag nog aangevallen. In de lift van haar studentenflat zong een groep Voorkomen is beter dan Chinezen, het controversiële carnavalslied van Radio 10. Toen Cindy hen erop wees dat het discriminerend is, werd ze mishandeld. Marieke: "Dat is natuurlijk verschrikkelijk. Alleen omdat ze voor zichzelf opkwam. Dat vinden wij heel zorgelijk."

Satire
Tijdens carnaval is het gebruikelijk om satirische uitingen te doen en dat begrijpt Marieke ook helemaal: "Het is inderdaad een belangrijk onderdeel van carnaval en daar willen wij ook helemaal niet aankomen." Toch moet er volgens haar onderscheid gemaakt worden tussen twee dingen: "Volgens mij betekent satire juist dat je de macht belachelijk maakt. Dat is een van de mooie dingen van carnaval. Maar als je mensen belachelijk gaat maken die onderdrukt worden door diezelfde macht, wat ben je dan eigenlijk aan het doen? Dan ben je eigenlijk aan het pesten." Juist het verbreken van de huidige situatie was volgens Marieke het belangrijkste doel van deze actie: "Zo van: er zijn wél dingen aan de hand tijdens carnaval. Laten we daarnaar kijken en met elkaar over in discussie gaan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Spijt

Zelf viert Marieke ook carnaval en heeft ze ook spijt van bepaalde kostuums die zij in het verleden droeg. Zo ging ze ooit verkleed als indiaan. Dat zou ze nu naar eigen zeggen nooit meer doen en daar heeft ze een belangrijke reden voor.

"Ik vind het een vreemde situatie als je de geschiedenis bekijkt. Eigenlijk zijn de oorspronkelijke bewoners van Zuid-Amerika en Noord-Amerika voor een groot deel uitgemoord, onder anderen ook door Nederlanders. Op dit moment worden er nog steeds oorspronkelijke bewoners van bijvoorbeeld Brazilië nog steeds vermoord en onderdrukt. Er zijn zoveel andere grappige en mooie mogelijkheden om voor te gaan. Waarom moet je dan per se voor dit soort kostuums gaan?"

Ster advertentie
Ster advertentie