News

Orkaan Irma raast op Caraïben af

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Orkaan Irma raast op Caraïben af

Na orkaan Harvey is er een nieuwe orkaan op komst. Orkaan Irma is in kracht toegenomen en het National Hurricane Center heeft de orkaan geschaard onder de zwaarste categorie op de schaal van Saffir-Simpson. Met windsnelheden tot 280 kilometer per uur raast de orkaan richting het Caribisch gebied. Waarschijnlijk zal de orkaan morgenochtend rond 08:00 Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba bereiken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Voorzorgsmaatregelen

Bewoners van de eilanden bereiden zich voor op het ergste. Er wordt massaal water, voedsel en batterijen ingeslagen. Alle vluchten van en naar de eilanden zijn geannuleerd en kranten, scholen en overheidsdiensten zijn gesloten. Op de drie eilanden geldt vanaf 20:00 een avondklok, om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk mensen thuis zijn. Ook worden boten uit het water gehaald en tuinen opgeruimd, zodat er niets meegesleurd kan worden door de wind of door de vloedgolven.

Militairen

Om de bewoners van hulp te voorzien, zijn er ongeveer 100 militairen naar Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba gestuurd. Als de orkaan is gepasseerd zullen twee marineschepen van Aruba en Curaçao naar de eilanden gaan om extra hulp te bieden, meldt het Nederlandse Ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vervolg

Nadat de orkaan over Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba is getrokken, zal de orkaan zijn weg vervolgen richting de Dominicaanse Republiek, Haïti en Cuba. Waarschijnlijk zal de orkaan daar aankomend weekend voor veel schade gaan zorgen.

Ster advertentie
Ster advertentie