STER Advertentie
STER Advertentie

VIDEO: Paul de Leeuw wil van Zwarte Piet af

Dinsdag 25 maart 2014 - 11:08 uur

|

Door:

Burç

Paul de Leeuw, Zwarte piet"Mijn zoon kwam een aantal jaren geleden boos en verdrietig uit de klas. Hij mocht als enige niet geschminkt worden, omdat hij bruin genoeg is," zei presentator Paul de Leeuw gisteravond in De Wereld Draait Door. Het zien van de film 12 Years a Slave deed daar voor Paul een extra schepje bovenop.

Gekleurde pieten
De film 12 Years a Slave maakte zo een impact op Paul dat hij de Zwarte Piet discussie dit jaar vroeg wil beginnen: "Je kan de discussie over Zwarte Piet in oktober beginnen, maar misschien is het beter om daar nu al over te praten. Dan kan je na de vakantie proberen om de pieten niet zwart, maar gekleurd te maken."

Afschaffen
Paul beseft dat hij veel mensen tegen zich in het harnas jaagt, maar hij wijst hun op de afschaffing van de roe en de zak in het Sinterklaasverhaal. "Dit moeten we ook afschaffen door het zien van de film 12 Years a Slave. Wij waren als kolonisten rampzalig. Er zijn mensen die zich gekwetst voelen en ik heb het ook sinds die film."

Brief aan Tweede Kamer
Volksvertegenwoordigers kunnen volgens Paul de Leeuw een rol spelen in de oplossing van deze discussie. "Ik heb afgelopen vrijdag met heel veel hulp 151 boeken laten bezorgen bij de Tweede Kamer. Daar heb ik een brief bijgevoegd waarin ik omschrijf dat wij er niet uitkomen." Paul hoopt dat de volksvertegenwoordigers een handje kunnen helpen.

Populair op FunX.nl

  • Lukaku reageert met foto op kritiek over gewicht: 'Not bad for a fat boy'

  • Tyra Banks helpt opkomend model met onverwachte fotoshoot langs de weg

  • Idris Elba stikt bijna in te pittige kippenvleugel en wordt viral meme

  • Toeristen gearresteerd in Sardinië na meesmokkelen van 40 kilo zand

  • Zeker 63 doden en 182 gewonden bij aanslag op bruiloft in Kabul

  • Deze man (55) gaat viral met zijn karaokesessies van allerlei hiphoptracks

{"c1":"2","c2":"17827132","ns_site":"po-totaal","potag1":"npofunx","potag2":"site","potag3":"npo","potag4":"npo","potag5":"zenderportal","potag6":"audio","potag7":"npofunx","potag8":"site","potag9":"site","name":"npofunx.news.omg.20861-paul-de-leeuw-wil-van-zwarte-piet-af"}