OMG

VIDEO: Opgegroeid in Nederland, uitgezet naar Marokko

  1. Newschevron right
  2. VIDEO: Opgegroeid in Nederland, uitgezet naar Marokko

Van Nederlands-Marokkaanse jongeren met een crimineel verleden kan de verblijfsvergunning ingetrokken worden. Vaak komen ze dan in de illegaliteit terecht, waardoor terugkeren naar Marokko de enige optie is. Dat gebeurde ook met Chawki (27 jaar) en Rachid (34 jaar). Filmmaker Abdelkarim El-Fassi volgde ze voor de MO Doc: Getogen. Uitgezet. Hoe overleef je in een land waar je de taal niet kent en de cultuur niet begrijpt?

Drank & Drugs

De 27-jarige Chawki kwam op 6-jarige leeftijd in Nederland aan en werd in 2014 uitgezet: "Ik zat altijd een jaar vast, dan een half jaartje vrij. Dat was mijn leven van 2004 tot 2014. Ik heb die tien jaar niet eens gevoeld, zo vaak was ik onder de invloed van drank en drugs."

Herenigd met moeder

Chawki doet nu zijn best om iets van zijn leven te maken. "Ik heb alles achtergelaten, vrienden, kleren alles. Als je daaraan denkt heb je het moeilijk, maar ik ben wel blij dat ik mijn moeder terug heb." Chawki werd op 5-jarige leeftijd door zijn grootouders naar Nederland gehaald, zonder dat zijn moeder daarvan wist. De moeder van Chawki was toen net gescheiden van zijn vader.

Geweld en drugs

De 34-jarige Rachid kwam als baby van acht maanden naar Nederland. Hij werd in 2004 uitgezet. "Het begon met een diefstalletje, toen naar inbraak, toen geweld en uiteindelijk drugs. Aan het einde van mijn detentie mocht ik naar een open inrichting, maar toen bleek dat mijn legitimatie niet meer geldig was. Ik kreeg mijn verblijfsvergunning niet meer verlengd."

Survival

Voor Rachid was Marokko iets compleet nieuws. "Ik kwam als Brabander aan in een totaal vreemd land voor mij. Ik heb twee dagen bij het vliegveld rondgehangen omdat ik niet wist waar ik heen moest. Ik had niets bij me. Mijn hele familie woont in Nederland. Ik ben hier al elf jaar helemaal alleen. Het is een soort survival. Ik voel me in mijn rug gestoken. Dat neem ik de Nederlandse autoriteiten echt kwalijk."

Ster advertentie
Ster advertentie