OMG

'Jouw Facebook-login kost slechts 4,20 euro op het dark web'

  1. Newschevron right
  2. 'Jouw Facebook-login kost slechts 4,20 euro op het dark web'

Denk jij dat je digitale identiteit iets waard is? Dan heb je het helemaal mis. Jouw gegevens - of zelfs je hele identiteit - kan op het dark web worden verkocht voor extreem lage bedragen. Dat blijkt uit een onderzoek van MarketWatch. Zo is je Facebook-login - en dus alle gegevens die Facebook van jou heeft - slechts 4,20 euro (5,20 dollar) waard voor een hacker. Het hacken van een Gmail-account kost zelfs maar 80 eurocent (1 dollar).

Erger dan je denkt

Denk je dat je niks te verbergen hebt op Facebook? Denk dan ook eens aan al die apps die gekoppeld zijn aan Facebook. Zo hoef je voor bijvoorbeeld AirBNB of Spotify geen nieuw account aan te maken als je je Facebook-login gebruikt. Toegang tot deze apps, hebben de hackers dan dus ook gelijk. Hetzelfde geldt voor je Gmail-account. Je hoeft maar op 'wachtwoord vergeten' te klikken van een website en je nieuwe wachtwoord wordt naar je mail verstuurd.

Online identiteit

Beveiligingsfirma Top 10 VPN ontdekte nog iets shockerends. Uit hun studie blijkt namelijk dat je hele online identiteit kan worden verkocht voor 971 euro (1200 dollar). Een identiteitsbewijs wordt verkocht voor 50 euro (62 dollar) en je gegevens van online bankieren kosten 129 euro (160 dollar). Je PayPal-login is het duurste, namelijk 200 euro (247 dollar). Alle financiƫle informatie die er over jou beschikbaar is, verkoopt een hacker gemiddeld voor een bedrag van 575 euro (710 dollar).

campagnefraude

Online privacy is ontzettend kwetsbaar, bleek wel uit de gegevenslek van Facebook die vorige week bekend werd gemaakt. Uit onderzoek bleek dat databedrijf Cambridge Analytica de gegevens van Facebook bewaarde om gericht campagne te voeren voor Trump.

Ster advertentie
Ster advertentie