STER Advertentie
STER Advertentie

Aanhangers van het 'pastafarisme' mogen niet met vergiet op pasfoto van Raad van State

Aanhangers van het pastafarisme mogen niet met vergiet op pasfoto van Raad van State
Wikimedia Commons/Niklas Jansson

Woensdag 15 augustus 2018 - 13:50 uur

|

Door:

Elize

Het heelal is geschapen door het Vliegend Spaghettimonster, piraten zijn heilig, er zijn geen geboden, maar wel 'liever-nietjes' en een vergiet op je hoofd hoort bij het uitverkoren kostuum. Het gaat hier om een het opvallende geloof: het pastafarisme

Een van die pastafariërs, de Nijmeegse Mienke de Wilde, had een rechtszaak aangespannen, omdat ze van de burgemeester niet met een vergiet op haar hoofd op de pasfoto van haar identiteitsbewijs mocht staan. Dit burgemeester had dit geweigerd, omdat je alleen bedekt op een pasfoto mag staan als er een religieuze reden voor is. Dat vond Mienke nogal raar en oneerlijk, zo vertelde ze in EenVandaag: "Als er voor joden een uitzondering wordt gemaakt en zij met keppel op de foto mogen, en moslims met hoofddoek op de foto mogen, waarom pastafarians dan niet met vergiet?" 

Religie?

Maar ja, wanneer noem je iets een religie? Om precies te zijn moet een stroming volgens het Europees Hof voor de Rechten van de Mens voldoen aan overtuigingskracht, ernst, samenhang en belang voordat het als godsdienst kan worden aangemerkt.

Helaas voor de aanhangers van deze Kerk van het Vliegend Spaghettimonster heeft de Raad van State - de hoogste bestuursrechter van Nederland - vandaag bepaald dat het pastafarisme niet serieus genoeg is en daarom niet als religie kan worden aangemerkt. Dus mag Mienke - en de rest van de aanhangers van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster - niet met een vergiet op haar hoofd op officiële documenten staan.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gelovige of gek?

Morad en Shay spraken twee jaar geleden met pastafariër Dirk Jan Dijkstra over dit merkwaardige geloof. Ze vroegen hem of dit gewoon aandachttrekkerij is, of ze elk ander geloof simpelweg belachelijk willen maken of dat ze het pastafarisme écht als een religie beschouwen. 

"Het is een geloof. Als je kijkt naar de boeken van andere religies, dan staan daar ook ongeloofwaardige dingen in. Iedereen is vrij om te geloven wat 'ie wil."

'Vliegend Spaghettimonster'

Amerika

Het geloof komt uit Amerika. Bobby Henderson was degene die een openbaring heeft gehad van het vliegend spaghettimonster en opdracht kreeg om dat verhaal op te schrijven en te verspreiden.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Hoe zou jouw religie heten?

Populair op FunX.nl

  • Jada Pinkett Smith geeft toe: 'Ik had affaire met August Alsina'

  • Bill Gates stelt harde eisen aan verspreiding toekomstig coronavaccin

  • Onrust in Turkije na invoering controversiële nieuwe wet

  • Jada Pinkett Smith: "Vroeger had ik een pornoverslaving"

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Jada Pinkett (46) post sexy bikinifoto om man Will Smith terug te pakken