OMG

Vaste lasten in 2019 flink omhoog: gemiddeld huishouden betaalt 700 euro meer

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Vaste lasten in 2019 flink omhoog: gemiddeld huishouden betaalt 700 euro meer

Mede door het kabinet lijkt 2019 een wel heel 'bijzonder' jaar te gaan worden. Vond je dat telefoonverbod op de fiets vanaf juli volgend jaar al een issue? Nou, zet je dan maar vast schrap: de vaste lasten van Nederlandse huishoudens zullen flink omhoog gaan. Als je met drie personen thuis woont, dan ben je volgens vergelijkingssite Pricewise gemiddeld bijna 700 euro extra kwijt aan betalingen zoals de huur, verzekeringen en gas en licht. Alleenstaanden zullen naar verwachting een kostenstijging van zo'n 450 euro moeten veroorloven.

Verhogingen

Ten opzichte van de totale vaste lasten in 2018 zullen huishoudens met drie personen ruim 10 procent meer uit hun portemonnee moeten trekken. Pricewise heeft de cijfers gebaseerd op de aangekondigde veranderingen in de Miljoenennota omtrent zorgpremies en de verwachte kosten voor internet en televisie. Maar ook met betrekking tot onder andere auto- en woonverzekeringen zullen verhogingen worden verwacht. De vergelijkingssite verwacht immers hogere premies voor schadeverzekeringen, die te maken hebben met het stijgend aantal schadeclaims, toenemende kosten bij letselschades en steeds duurder wordende auto-onderdelen. Het kabinet wil daarnaast de belasting op energieverbruik door huishoudens verhogen.

Bezorgd

De directeur van Pricewise, Hans de Kok, laat aan het AD weten bezorgd te zijn over de totale stijging van de vaste lasten. ''Het kabinet zegt rekening te hebben gehouden met alle prijsstijgingen in de verlaging van de inkomstenbelastingen én de koopkrachtstijging. Wij vragen ons af of deze enorme stijging van de vaste lasten wel is meegenomen en gedempt kan worden, naast de andere lastenstijging.''

Zie hier de verhogingen per vaste last voor alleenstaanden zonder kind (totaal 452 euro) en tweepersoonshuishoudens met kind (totaal 697 euro).

Ster advertentie
Ster advertentie