OMG

Vaker brand bij gezinnen door apparaten in de lader

foto: Pexels
  1. Newschevron right
  2. Vaker brand bij gezinnen door apparaten in de lader

Elektrische apparaten kunnen soms handig en onmisbaar zijn, maar je hebt er niks aan als ze voor een 'kampvuurtje' in huis zorgen. Bij gezinnen met kinderen breekt vaker brand uit dan bij andere huishoudens. Dat schrijft het AD op basis van cijfers van het Vakbond van Verzekeraars.

te lang opladen

Het gaat om apparatuur zoals tablets en smartphones, maar ook hoverboards. ''Een elektrische step staat soms ongemerkt een week lang op te laden in een garage'', zegt Oscar van Elferen van het Verbond van Verzekeraars. Vorig jaar waarschuwde de brandweer al om 's nachts tijdens het slapen geen telefoon of laptop op te laden. Zo voorkom je dat een batterij oververhit raakt, iets wat levensgevaarlijk is. Meer dan de helft van de woningbranden heeft iets te maken met de stekker.

Fikkie stoken

Niet alleen elektrische apparaten in stopcontacten zorgen voor branden. Ook het ouderwetse spelen met vuur is een oorzaak. ''Vuur blijft voor kinderen machtig interessant. Een aansteker op tafel kan verleidelijk zijn.''

oplopende doe-het-zelvers

Steeds meer bewoners kunnen het vuur in hun woning zelf doven. Afgebrande huizen zijn een uitzondering. In veel gevallen gaat het om een beperkte schade en hoeft de brandweer er niet aan te pas te komen. Desalniettemin zijn de branden erg riskant. Vlammen kunnen zich in een woning snel verspreiden.

Ster advertentie
Ster advertentie