STER Advertentie
STER Advertentie

Japan geeft massaal gratis huizen weg

Japan geeft massaal gratis huizen weg
Unsplash

Donderdag 6 december 2018 - 19:09 uur

|

Door:

Burç

Een huis kopen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag lijkt haast onmogelijk. Als je er al tussenkomt, dan zijn de huizenprijzen van tegenwoordig extreem hoog. In Japan maak je meer kans op een woning die betaalbaar is. Sommige huizen geven ze zelfs gratis wegs. Tel daar de dagelijkse verse sushi bij op en je kan alvast beginnen met sparen voor een vliegticket.

Miljoenen leegstaande huizen

Op het platteland van Japan hebben ze een enorm overschot aan leegstaande woningen. In 2013 stonden er meer dan acht miljoen huizen leeg en gaat dat aantal de komende vijftien jaar stijgen tot meer dan twintig miljoen. Daarom worden sommige van deze spookhuizen zelfs gratis weggegeven, als je aan bepaalde voorwaarden voldoet.

Lees ook: Lubach beschrijft pijnlijk goed waarom je als starter moeilijk aan een huis komt

Voorwaarden

Wil jij een gratis Japans huis of zo'n renovatiesubsidie voor een bestaande woning? Dan moet je voldoen aan een aantal voorwaarden die met je leeftijd en gezinssamenstelling te maken hebben. Zo mag je maximaal 40 jaar oud zijn of je moet deel uitmaken van een gezin met minstens één kind dat jonger is dan 18 jaar. Je partner mag maximaal vijftig jaar oud zijn. En je moet beloven dat je permanent blijft wonen in je nieuwe woning op het Japanse platteland. Dus beter ga je eerst proeven of de sushi in je nieuwe hometown wel te eten is, voordat je daar een huis koopt en voor altijd moet blijven wonen.

bijgeloof

Maar waarom staan al die huizen in Japan leeg? Dat komt volgens een artikel van VICE door een aantal factoren. Vergrijzing is daar een van. Mensen worden oud, gaan het bejaardentehuis in en het huis komt vrij. Een andere factor is bijgeloof. Japanners zijn enorm bijgelovig en daarom zijn gebouwen waarin mensen tragisch om het leven zijn gekomen haast niet te verkopen. Een huis waarin iemand eenzaam is gestorven of door zelfmoord en moord om het leven is gekomen, zou enorm veel ongeluk brengen. En daarom wil niemand die huizen hebben. Daardoor ontstaan spookhuizen, soms spookdorpen en dus ook gratis huizen en renovatiesubsidies.

Populair op FunX.nl

  • Het hartverscheurende verhaal van de man die uit de lucht viel

  • Gaat de internationale aandacht voor Zwarte Piet eindelijk voor verandering zorgen?

  • Franse kust overspoeld met 60 miljoen euro aan cocaïne

  • Vrouw (19) bevalt op dansvloer van Franse nachtclub

  • Laurent Simons (9) haalt bachelordiploma aan TU Eindhoven

  • Awkward: Drake is verrassingsact, maar wordt uitgefloten door teleurgesteld publiek