OMG

Italiaans museum heeft al jaren twee opgezette Afrikanen in tentoonstelling

foto: Assemblea
  1. Newschevron right
  2. Italiaans museum heeft al jaren twee opgezette Afrikanen in tentoonstelling

Een Italiaans museum heeft al jaren twee opgezette Afrikanen in hun tentoonstelling. Dat blijkt uit een artikel van de Volkskrant, waarin schrijver en journalist Frank Westerman aan het woord wordt gelaten. Hij schreef ooit een boek (El Negro en ik) over een andere opgezette Afrikaan in een Spaans museum, die na veel ophef uiteindelijk in Botswana werd begraven, terwijl later bleek dat de man uit Zuid-Afrika afkomstig was. Twee weken geleden werd Frank gebeld door een student archeologie uit Pisa, die hem vertelde dat er ook opgezette Afrikanen in Italië te zien zijn.

Het gaat om Peter Lerpi, een Ethiopische legermuzikant die op 28-jarige leeftijd overleed in Modena, en om een vrouw uit Nubië, die op 25-jarige leeftijd is gestorven.

Op zijn eigen website zegt de schrijver het volgende: "Niet alleen is de opgezette Afrikaan 'El Negro' in het verkeerde land herbegraven, hij blijkt nu ook twee lotgenoten te hebben: een Ehtiopiër (gestorven 1831) en een Nubische (1866). Zij staan anno 2019 halfnaakt in een vitrine in het Anatomisch Museum van Modena, Italië, als jachttrofeeën."

net zoals bij dieren

Musea hebben wel vaker onderdelen van het menselijk lichaam in hun beheer, maar dat dient dan vaak voor wetenschappelijk onderzoek. Frank vindt het abnormaal om deze mensen op te zetten zoals bij dieren zoals zebra's en giraffen wordt gedaan.

Op de website van het museum staat een video waarin de opgezette mensen te zien zijn.

reactie?

Onlangs schreef Frank een stuk over de opgezette Afrikanen in de Italiaanse krant La Republica. De Volkskrant meldt dat de discussie op gang lijkt te komen, maar dat het museum zelf nog niet gereageerd heeft op het nieuws en momenteel gesloten is vanwege een verbouwing.

Ster advertentie
Ster advertentie