OMG

13-jarige opent bakkerij en doneert gebakjes aan daklozen

foto: Instagram: Michael Platt
  1. Newschevron right
  2. 13-jarige opent bakkerij en doneert gebakjes aan daklozen

Michael Platt is nog maar dertien jaar, maar heeft nu al een duidelijk doel in het leven. Hij wil graag iets betekenen voor anderen. Daarom heeft hij een bakkerij geopend waarbij hij een groot gedeelte van zijn gebakjes doneert aan daklozen.

Twee inspiraties

Michael raakte als kind geïnspireerd door twee dingen. De I Have a Dream-speech van Martin Luther King Jr zorgde ervoor dat hij later zelf ook iets wilde gaan doen voor de maatschappij. Het andere wat hem inspireerde waren de YouTube-tutorials van bakkers die hij dagelijks bekeek. Hierdoor raakte hij geïnteresseerd in de patisserie.

Het idee om deze twee passies te combineren, kwam dankzij een kerstcadeau van zijn ouders. Hij kreeg namelijk een paar schoenen van een merk dat voor elke verkoop één paar schoenen doneert aan daklozen.

Bakkerij

Op elfjarige leeftijd besloot hij dat ook te gaan doen, maar dan met zoetigheden. Hij opende zijn bakkerij Michaels Desserts waarbij hij voor elke product dat hij verkoopt, er ook een doneert aan een dakloze. Twee keer per maand gaat hij naar verschillende opvangtehuizen om de lekkernijen weg te geven.

Doel

Michael, die nu dertien is, vertelt aan The Washington Post dat hij er vooral voldoening uithaalt om zijn gebakjes aan kinderen te geven. "Ik weet dat ze van cupcakes houden, maar cupcakes maken ook onderdeel uit van je jeugd dus elk kind zou ze moeten krijgen", vertelt hij.

"Ik heb altijd al een doel willen hebben in wat ik doe. Het gaat er niet alleen om dat je een doel voor jezelf hebt, maar ook dat je anderen daarmee helpt. Dat je nadenkt over hoe jouw werk anderen beïnvloedt."

Epilepsie

Michael werd toen hij elf was gediagnosticeerd met epilepsie. Zijn aanvallen werden zo heftig, dat hij van school moest gaan. Zijn moeder, die zelf ook op een school werkte, nam ontslag en besloot hem thuis les te gaan geven. Dat was geen makkelijke keuze, vertelt Michaels moeder: "Het was een moeilijke tijd. Hij moest stoppen met alles waar hij van hield: gymmen, in bomen klimmen, duiken." Daarom heeft Michael nu genoeg tijd om te investeren in zijn nieuwe passie: cupcakes bakken.

Vanuit huis

Een eigen winkel heeft Michael nog niet, hij maakt alles vanuit huis. De meeste bestellingen krijgt hij binnen via Facebook. Elke maand worden er zo'n 75 cupcakes besteld en daarbij nog tientallen koekjes. Daarnaast moet hij dus ook nog ongeveer honderd cakejes maken om weg te geven. Elke maand heeft Michael een speciale 'freedom fighter cupcake'. Vorig jaar november was dat bijvoorbeeld een cupcake ter ere van Nelson Mandela.

Blijven leren

Het gaat erg goed met zijn onderneming. Hoewel het allemaal begon met een simpele cupcake, breidt hij zijn skills steeds verder uit. Op zijn Instagram is te zien dat hij laatst zelfs is ingehuurd om een bruidstaart te maken. "Ik heb heel veel geleerd tijdens het maken van deze taart", schrijft Michael op Instagram. "Soms merk je in een proces van iets dat je graag wil doen dat je twee stappen vooruit en drie stappen acteruit gaat. Maar dat is oké. Je moet blijven doorgaan en blijven leren."

- Goed nieuws is geen nieuws? Nee hoor, bij FunX telt positief nieuws net zo goedl! #feelgoodfriday -

Ster advertentie
Ster advertentie