STER Advertentie
STER Advertentie

Deze tattoo-artiest is 102 en oefent nog steeds haar beroep uit

Vrijdag 29 november 2019 - 16:21 uur

|

Door:

Elize

Om dit Facebookbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Met pensioen is iets waar de 102-jarige Whang Od nog lang niet aan denkt. Deze tattoo-artist uit de Filipijnen is de enige die haar duizend jaar oude familietraditie nog door kan geven. Ze is de laatste mambabatok, de naam die gegeven wordt aan de traditionele tatoeëerder van de etnische groep Kalinga.

Krijgers
Vroeger kregen alleen de krijgers die een gevecht wonnen een tatoeage van de mambabatok. Ze moesten de tatoeage verdienen. "In de oude tijden kreeg alleen een man die iemand vermoorde een tatoeage", legt Whang Od uit in een video van Great Big Story"Maar vandaag de dag kan iedereen er een krijgen."  Elk jaar leggen er dan ook duizenden toeristen de reis af naar het verre noorden van de Filipijnen om de legendarische vrouw te zien en zich door haar te laten tatoeëren.

Materiaal

Voor het tatoeëren gebruikt Whang Od steenkool, doornen van fruitbomen, doekjes en een hamer die gemaakt is van een koffieboom. Met dit materiaal kan ze allerlei verschillende ontwerpen tatoeëren: van een slangenhuid tot een duizendpoot. 
Whang Od heeft het ambacht meegekregen van haar vader, die ook een mambabatok was. Ze hoopt dat de traditie niet verdwijnt en is daarom bezig haar kennis over te dragen aan haar achternicht.

- Goed nieuws is geen nieuws? Nee hoor, bij FunX telt positief nieuws net zo goedl! #feelgoodfriday -

Populair op FunX.nl

  • Politie stopt met zoeken naar Glee-actrice Naya Rivera

  • Album 'Allemaal een Droom' van Boef gaat viraal

  • Amerika neemt harde maatregelen tegen China om Oeigoeren

  • 'Grote zorgen bij familie over bipolaire Kanye West'

  • Bedrijf zoekt mensen die tegen betaling willen slapen

  • Boef vertelt bij 'Andy in de Auto' over Selma Omari en zijn nieuwe album