STER Advertentie
STER Advertentie

Kunstenaar plakt banaan op de muur en verkoopt het voor 150.000 dollar

Kunstenaar plakt banaan op de muur en verkoopt het voor 150.000 dollar
EPA

Zaterdag 7 december 2019 - 12:05 uur

|

Door:

Milou

Het kunstwerk Comedian van de Italiaanse artiest Maurizio Cattelan is een typisch gevalletje van 'had ik het zelf maar bedacht'. Ondanks dat het namelijk uit niet meer bestaat dan een banaan die met ducktape tegen de muur is geplakt, heeft het werk een aardig bedrag opgeleverd. Op een kunstbeurs in Miami werd er door twee kopers 120.000 dollar voor betaald en later werd het aan een museum zelfs voor 150.000 dollar verkocht.

Koop je eigen banaan

Het bananenkunstwerk kan door door meerdere kopers gekocht zijn omdat je niet letterlijk die ene banaan koopt, maar het concept: het certificaat van het idee. Kopers krijgen een veertien pagina's tellend instructiedocument waarmee ze hun eigen gekochte banaan precies op de juiste manier tegen de muur kunnen plakken: op 1,75 meter hoogte in een hoek van 37 graden bijvoorbeeld. Ook moeten ze de banaan om de zeven à tien dagen vervangen.

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kritiek

Volgens de galeriehouder die het kunstwerk tentoonstelde gaat het natuurlijk niet om de banaan, maar om het idee en de symboliek erachter. Zo zou de banaan - symbool voor wereldhandel en klassiek voorwerp in komedies - kritiek geven op hoeveel waarden we hechten aan objecten.

Je moet er maar opkomen 
Maurizio Cattelan staat in de kunstwereld bekend om zijn aparte en provocerende werken. Zo maakte hij ook ooit een wc van massief goud om zo commentaar te geven op de grote hoeveelheid geld die in de kunstwereld rondgaat. Het gouden toilet werd een paar maanden geleden gestolen uit een paleis in Groot-Brittannië, waar het tentoongesteld stond. Het is nog steeds spoorloos.

Om deze Instagram foto te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Populair op FunX.nl

  • 404 - Pagina niet gevonden

  • 'Entanglement’ van Jada en August leidt tot genadeloze memes

  • Bill Gates stelt harde eisen aan verspreiding toekomstig coronavaccin

  • Amber en Arda van Temptation Island verwachten kindje

  • Jada Pinkett Smith geeft toe: 'Ik had affaire met August Alsina'

  • Jada Pinkett Smith: "Vroeger had ik een pornoverslaving"