STER Advertentie
STER Advertentie

Blinde pianist (18) is zo goed dat wetenschappers zijn brein onderzoeken

Donderdag 12 maart 2020 - 11:48 uur

|

Door:

Milou

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De 18-jarige Amerikaanse Matthew is op zijn zachtst gezegd een bijzonder talent. Hij werd blind geboren, onderging voor zijn tweede verjaardag al elf operaties en had volgens doktoren slechts vijftig procent kans op overleven. Desondanks ontwikkelde hij op jonge leeftijd een groot talent voor pianospelen. Hij is zelfs zo goed, dat wetenschappers zijn hersenen willen onderzoeken om meer te leren over het menselijk brein.

Hersenscans

Matthew speelde toen hij drie was al complete pianocomposities en schreef zijn eigen liedjes zonder ooit les te hebben gehad. Alles wat hij hoort, kan hij spelen en hij herkent een nummer binnen enkele seconden. Inmiddels tourt Matthew de wereld over en heeft hij al verschillende awards gewonnen. Zijn talent trok ook de aandacht van neuroloog Charles Limb, die verschillende MRI-scans bij Matthew afnam terwijl hij muziek luisterde of op een keyboard speelde. 

opvallende uitslag

De scans hadden een opvallende uitslag: het visuele deel van zijn hersenen wordt volop gestimuleerd wanneer hij muziek hoort. "Het lijkt alsof zijn brein het deel dat niet door het gezichtsvermogen gebruikt wordt, gebruikt om muziek waar te nemen", aldus dokter Limb tegen CBS News."Het leent als het ware dat deel van de hersenen om het vervolgens opnieuw te 'bedraden' zodat hij muziek kan horen."

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Next Stevie Wonder

Het zal je niet verrassen dat Matthew ook wel 'de nieuwe Stevie Wonder' wordt genoemd. De kans is groot dat hij net zo'n grote naam wordt, want op zijn tiende stond hij al in het voorprogramma van de legendarische muzikant. Voorlopig gaat hij in ieder geval vrolijk verder met het uitvoeren van zijn passie en daarmee gaat hij ongetwijfeld nog voor veel verbazing zorgen. Zo klinkt zijn laatste album Now Hear This volgens critici alsof hij met zes handen tegelijk speelt...

Populair op FunX.nl

  • Minthe (18) bekeerde zich tot de islam: "Ik vond liefde en rust in dit geloof"

  • Eerste kindje van Gigi Hadid en Zayn Malik geboren

  • Sammy (18) uitgescholden voor zwartjoekel: "Racisme nog steeds aanwezig in Nederland"

  • Neef van Pablo Escobar vindt 18 miljoen dollar in geheime opslag

  • 'Kim Kardashian is van plan te scheiden van Kanye West'

  • Famke Louise reageert bij 'Jinek' op kritiek #ikdoenietmeermee-actie