Opinie

Een bericht aan ons kabinet: “Er zijn belangrijkere zaken om op te focussen dan de hoofddoek”

foto: ANP
  1. Newschevron right
  2. Een bericht aan ons kabinet: “Er zijn belangrijkere zaken om op te focussen dan de hoofddoek”

Marjolein Faber is sinds deze week officieel onze minister van Asiel en Migratie. Met haar nieuwe positie maakte ze op haar eerste dag al meteen een racistische uitspraak over gesluierde vrouwen en deelde ze dat ze ‘zelf niet zo van de hoofddoeken is’. “Ik kan me wel voorstellen als het heel hard regent en waait, dat je dan iets op je hoofd zet. Maar ik zet meestal een muts op.” Is dat echt iets waar we ons op dit moment druk over moeten maken?, vraagt FunX' Rokaya zich af.

Uitspraken ministers

Marjolein Faber is onze nieuwe minister van Asiel en Migratie. In 2020 sprak ze al over een agenda van ‘omvolking’, een term die overigens ook door de Nazi's werd gebruikt om duidelijk te maken dat het 'eigen' volk en 'hun cultuur' werd verdreven. Hiermee doelde onze nieuwe minister natuurlijk op de niet-Westerse Nederlander en de toestroom van migranten binnen het land, waardoor er zogenaamd geen ruimte zou zijn voor de 'echte' Nederlander in haar ogen. Deze week deed ze opnieuw een racistische uitspraak, waarin ze duidelijk maakte dat ze niet zo van hoofddoeken houdt.

Het blijft een interessant gegeven. Hoe kun je minister van Asiel en Migratie zijn en tegelijkertijd racistische uitspraken doen? We love to see it: in Nederland heb je echt de vrijheid om alles te doen wat je wilt. Zo liet ook onze nieuwe minister van Gezondheid en Welzijn, Fleur Agema, weten dat ze geen fan van de hoofddoek is, hoopt dat iedereen hem afzet en dat ze deze vrouwen ‘echte vrijheid’ gunt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Stereotypes

Het beeld van de onderdrukte, zielige en gesluierde moslima lijkt na al die jaren van een multiculturele samenleving nog steeds niet uitgespeeld te zijn. Het is gewoon verbazingwekkend dat dit stereotype nog steeds heerst. En dat terwijl zoveel vrouwen die een hoofddoek dragen op alle vlakken van de samenleving hebben laten zien dat zij niet onderdrukt worden door hun religie.

Waarom is dit dan nog steeds een onderwerp dat aan bod komt? We zouden juist moeten praten over het gevaar voor onze vrijheid door dit rechtse kabinet. Het gevaar voor onze vrijheid van religie, vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, demonstratierecht en nog veel meer.

Belangrijkere issues om te bespreken

Er zijn genoeg issues die op dit moment spelen. Kijk alleen maar naar de studenten die geen uitzicht hebben door hun studieschuld, de rente hierop, de bizarre woningprijzen, de groei van daklozen, inflatie, armoede, censuur, femicide en de wapenlevering naar Israël om zo een genocide te financieren. Ik zou nog veel meer kunnen opnoemen.

We hebben echt belangrijkere zaken om ons op te focussen, dus laat de vrouwen die alleen maar bestaan en gebruik maken van hun recht als Nederlander alsjeblieft met rust.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie