On Speaker

Babs doorbreekt stereotypes: "Als vrouwelijke producer moet je je drie keer zo hard bewijzen"

foto: Youk Brusselfoto: Youk Brussel
  1. Newschevron right
  2. Babs doorbreekt stereotypes: "Als vrouwelijke producer moet je je drie keer zo hard bewijzen"

Soms hoor je muziek waarvan je denkt: hey, who this? Nederland barst namelijk van het onontdekte muzikale talent dat heel wat te vertellen heeft. FunX zet daarom opkomende artiesten met een bijzonder verhaal On Speaker. Talenten met niet alleen lekkere tunes, maar ook een belangrijke boodschap. Deze week is dat Babs, een producer en artiest die met haar tracks graag tegen hokjes en stereotypes aan trapt.

Quote

Als vrouwelijke producer moet je je drie keer zo hard bewijzen om te laten zien dat je er ook bij hoort.

The Story

Babs was al bezig met muziek toen ze nog te jong was om te begrijpen waar Rihanna en Black Eyed Peas over zongen. "Wat ik me nog goed kan herinneren, is dat ik de klank en flow van de woorden heel interessant vond. Ik merkte dat het me heel erg intrigeerde." Naast dat ze nodige dansshows in de woonkamer gaf, was ze ook al vroeg bezig met het schrijven van teksten. "Ik heb ook een liefde voor taal. Nederlands en Engels schrijven vind ik allebei tof. Eerst waren het gedichtjes, maar later ook liedjes."

Rap is het genre waar de 21-jarige artiest zich altijd het meest tot aangetrokken voelde, maar alleen haar eigen teksten schrijven vond ze niet genoeg. Ze besloot ook zelf de muziek te willen maken en begon met een opleiding produceren aan het conservatorium. "Ik wilde niet alleen m'n gitaar erbij hebben, maar ook de rest van de muziek zelf maken. Dan ben ik als artiest niet afhankelijk van andere producers."

Mannenwereld
In haar klas zit Babs met alleen maar mannelijke klasgenoten en ook buiten het klaslokaal merkt ze regelmatig dat de wereld van producers wordt gedomineerd door mannen. "Dat merk je onder andere aan hoe er wordt gesproken. Bijvoorbeeld: 'Hey boys' en het gaat altijd over 'geluidsmannen'." Dat zijn kleine dingetjes. Lastiger wordt het wanneer ze merkt als vrouw harder te moeten werken voor erkenning.

"Ik heb het idee dat dat voort is gekomen uit een stereotype van vroeger, maar dat is niet meer van deze tijd. Er zijn genoeg vrouwen die potentie en talent hebben, maar het is op het moment niet zo'n aantrekkelijke scene. Als vrouw moet je je eigenlijk drie keer zo hard bewijzen om te laten zien dat je er ook bij hoort."

Onderschat
Babs merkt regelmatig dat ze onderschat wordt. "Mensen zijn vaak verbaasd dat je goed bent. Als een jongen uit m'n klas een goede track afspeelt, is de reactie: 'nice'. Als ik iets laat horen, zeggen ze: 'Wow, heb je dit echt helemaal zelf gedaan?'" Dat klinkt positief, maar aan de ondertoon merkt ze het verschil. Haar mannelijke klasgenoten krijgen dat soort vragen niet. "Hoezo verwacht je dan dat ik het niet alleen kan? Ging je er al vanuit dat ik niet goed zou zijn?"

Quote

De combinatie van m'n eigen tracks produceren, de teksten schrijven en ze zelf performen, vind ik echt geweldig om te doen en ik wil dat anderen dat ook kunnen horen.

The Message

Er zijn voor jonge, vrouwelijke producers maar weinig rolmodellen en daar brengt Babs graag verandering in. "Een onderdeel van m'n missie is om de representatie te verbeteren, zodat jonge meiden kunnen zien: er zijn wél vrouwen die het doen en het is ook een optie voor mij." Ook in haar teksten is ze bezig met het trappen tegen hokjes en het doorbreken van stereotypes rondom gender en seksualiteit. "Er wordt nog zo zwart-wit gedacht."

De thema's waar Babs over rapt, hoor je niet zo vaak terug in hiphoptracks. Toch is rap volgens haar het perfecte middel om die verhalen mee te vertellen. "Ik denk dat er al veel dezelfde verhalen verteld worden, maar deze nog niet, terwijl ze heel belangrijk zijn. In de hiphopscene is het soms nog moeilijk bespreekbaar, omdat het moeilijk is om je kwetsbaar te laten zien. Het pas niet bij het beeld van 'stoere rapper', maar dat wil ik nou juist doorbreken."

Persoonlijke struggles
Babs' teksten zijn heel persoonlijk, want met de hokjes rondom gender en seksualiteit heeft ze zelf vroeger ook geworsteld. "Dat vond ik altijd wel ingewikkeld. Ik viel altijd een beetje buiten de boot en ik werd gepest omdat ik anders was dan anderen. Dus het is wel een gevoelig onderwerp." Inmiddels haalt ze daar juist kracht en inspiratie uit en staat ze wat zelfverzekerder in het leven. "Om me heen merk ik ook dat mensen het krachtig vinden, dus ik hoop dat ik anderen kan inspireren."

The Music

In haar nieuwste single Die/hun kaart Babs het belang van het gebruik van iemands juiste voornaamwoorden aan. Ook roept ze mensen in het nummer op om niet zomaar aannames te doen op basis van iemands uiterlijk. Dat zijn dingen waar soms nog lacherig over wordt gedaan of die in de media verkeerd gaan, terwijl het voor veel mensen, met name trans personen, een groot onderdeel is van (de zoektocht naar) hun identiteit.

"Beetje respect als een ander je vraagt 'noem me niet een mevrouw'.
Je raadt, want je zag hen vanachter/Je zag lang haar en wat je aannam op basis daarvan is niet waar.
Die, hun, zij, haar, hem, hij/Twee keer denken wat je zegt over mij.

Die, hem, zij, hun, haar, hij/Voor jou een woord, voor een ander identiteit."

Zoektocht
Ook Babs aankomende EP gaat over genderidentiteit en het doorbreken van hokjes. "Het is een soort zoektocht binnen die thema's. Best wel persoonlijk, ik leer mezelf ook beter kennen door dat muzikale proces." Door deze onderwerpen via haar muziek bespreekbaar te maken, hoopt ze anderen te inspireren of op z'n minst iets te kunnen leren. "Het is echt wel een beetje m'n doel om een rolmodel te kunnen zijn. Later zou ik ook langs willen gaan op scholen om te praten over deze dingen en te zorgen voor betere representatie."

- FunX zet opkomende artiesten On Speaker. Talenten die wat te vertellen hebben en jou kunnen inspireren. Wat is hun verhaal? Welke boodschap willen ze overbrengen? En hoe is dat terug te horen in hun muziek? -

Ster advertentie
Ster advertentie